Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Skulle slå ut stora delar av svensk lokaljournalistik”

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.
Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. Foto: TT

DN:s avslöjande om den framtidsplan som presenterades för Mittmedias styrelse har väckt stor uppmärksamhet. Facket vill ha besked från ägarna, och idén om gratistidningar döms ut av den egna chefredaktören Anna Gullberg.

Reaktionerna kommer efter DN:s avslöjande om de två alternativ som presenterades för Mittmedias styrelse på ett möte i juli. Det var enligt styrelseordförande Jan Friedman två huvudalternativ som tagits fram i ett arbete som pågått under hela våren.

Det första alternativet gick ut på att fortsätta som tidigare, bland annat med fokus på digital omställning. Det andra alternativet var desto mer drastiskt, och innebär en omgörning av alla morgontidningar till gratistidningar. Det skulle även innebära att 1500 tjänster avvecklas under 2017, bland annat 75 procent av tidningarnas totalt 555 journalister.

Styrelsen fattade inte beslut om att följa något av de två alternativen men den tidigare vd:n som ville fortsätta som tidigare byttes ut. Den nya vd:n Per Bowallius kommer från företag med omfattande satsningar på gratistidningar.

Läs mer. Martin Jönsson: Ett dråpslag för den lokala journalistiken

Gefle Dagblad är ett av Mittmedias flaggskepp och den tidning som utgjorde grunden när koncernen bildades 2003. Chefredaktören Anna Gullberg säger till DN att hon inte tror att ägarna vill se en omställning till gratistidningar.

– Jag har jättesvårt att se att vi ska klara lokal journalistik med kvalitet och integritet om den inte är betald av våra läsare, på något sätt, säger hon.

Enligt Anna Gullberg vilar Gefle Dagblad och de andra tidningarna på ägarnas vilja att sprida lokal journalistik och liberal opinionsbildning. Något som enligt henne inte är möjligt med gratistidningar.

– Jag skulle vilja se någon gratistidning som med framgång lyckats med det. Gratistidningar är ofta annonsörsdrivna främst, och inte till för journalistikens skull. Det är därför jag starkt ifrågasätter att omvandla stolta varumärken som Gefle Dagblad och andra till gratistidningar. Det tror jag inte att ägarna önskar sig.

Hur tolkar du då att det över huvud taget presenteras som ett av två huvudalternativ?

– Det är en väldigt mörk tid vi lever i för den betalda kvalitetsjournalistiken och jag tror att vi kommer få se många smärtsamma beslut framöver. Men jag tror att det kommer vara en kombination av olika saker, och att så renodlat göra en total nedläggning som det här förespråkar, det ser jag inte som realistiskt.

Mittmedias fackordförande Tomas Backlund har tidigare varit kritisk mot det plötsliga vd-bytet, eftersom han ansåg att man redan var så långt inne i den tidigare strategin att det skulle bli svårt att vända om. Han säger att fackklubben ska ha ett telefonmöte för att diskutera de nya uppgifterna.

– Jag kan inte kommentera innan jag pratat med min klubbstyrelse och mina medlemmar. Sedan antar jag att vi kommer att kontakta ägarna och även bolagsstyrelsen och fråga vad det egentligen är som händer, säger han.

Mittmedias tidningar täcker in ställen som nästan ingen annan bevakar. Om nedskärningar i den här storleksordningen skulle bli verklighet skulle det slå ut stora delar av svensk lokaljournalistik.

 

Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menar att diskussionen som Mittmedia fört är samma diskussion som förs i andra medieföretags styrelserum. Det unika i den här situationen är att allmänheten fått tillgång till informationen.

– Att vi får inblick just här är ju på grund av den turbulens som funnits i Mittmedia. Men vi som är initierade vet att flera företag tittar på sina siffror – och då kan man hamna i drastiska åtgärder.

Han menar att om förslaget skulle bli verklighet skulle det ha en direkt inverkan på granskningen av lokalsamhällena, framför allt i norra och Mellansverige.

– Mittmedias tidningar täcker in ställen som nästan ingen annan bevakar. Om nedskärningar i den här storleksordningen skulle bli verklighet skulle det slå ut stora delar av svensk lokaljournalistik. I vissa fall skulle det innebära att det bara blir förtroendevalda revisorer kvar för att granska verksamheten. Och det är inte alls bra för ett samhälles utveckling.

I de egna tidningarna och på branschsajten Medievärlden har den nya vd:n Per Bowallius velat tona ned uppgifterna, trots att både han och styrelseordföranden bekräftat dem för DN. Per Bowallius säger att det rör sig om ett scenario och inte ett verkligt alternativ. Till Medievärlden säger han att det finns flera ekonomiska hinder för att genomföra omställningen till gratistidningar. Däremot bekräftar han att det snart kan bli aktuellt med minskad utgivning.

– Vi har tagit beslut om en frekvensförändring (Bärgslagsbladet och Arboga Tidning går från fem- till tredagarsutgivning från årsskiftet). Men det måste göras på fler ställen och vi kommer säkert att ta beslut om det i höst, säger Per Bowallius till Medievärlden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.