Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Snart öppnar museer för fritt inträde

Den 1 februari sänks trösklarna till flera statliga museer i Sverige. 18 så kallade centrala museer ska bli gratis för alla att besöka. För vissa innebär det en större omställning än för andra.

När kulturbudgeten klubbades igenom i riksdagen den 9 december 2015 beslutades det att 18 statliga museer årligen ska få dela på 80 miljoner kronor för att kunna erbjuda fri entré till alla.

Foto: Henrik Montgomery/TT – Vi gör det för att öppna vårt kulturarv, vi äger dessa samlade skatter tillsammans. Att tillgängliggöra dem är ett viktigt steg, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke
till DN angående fri entré-reformen.

Den 1 januari 2016 tilldelades respektive museum sin andel av pengarna, och en månad senare, den 1 februari, måste varje museum ha börjat öppna sina dörrar gratis för alla. Temporära utställningar kan dock museerna fortsätta att ta betalt för.

– Om det finns särskilda skäl får museerna lov att ta ut ersättning till vissa utställningar av personer över 19 år. Barn och unga ska alltid ha fri entré till allt, säger Alice Bah Kuhnke.

Det ekonomiska bidraget för varje museum varierar baserat på det beräknade intäktsbortfallet som slopade entréavgifter leder till. Moderna museet, beläget ute på Skeppsholmen i Stockholm, är det museum som utåt sett drabbas hårdast.

Foto: Nicklas ThegerströmMed cirka en halv miljon besökare per år är Moderna museet det tredje mest besökta i Sverige (i topp ligger Skansen, följt av Vasamuseet), och det mest välbesökta av alla de museer som ingår i reformen. Dessutom har museet haft bland de högsta entréavgifterna, 120 kronor för en fullt betalande. Men Modernas överintendent Daniel Birnbaum och vice museichef Ann-Sofi Noring är inte oroliga för den omställning som reformen medför, trots att museet kompenseras med 16 miljoner kronor för 2016 när det uppskattade intäktsbortfallet är 22 miljoner kronor.

– Det här stärker oss inte finansiellt, men det stärker oss att vara det vi vill vara. Att nå människor som inte varit här tidigare, säger Daniel Birnbaum och gissar att besökarantalet kommer att öka med 100 000 under 2016 i och med införandet av fri entré.

Hur resonerar ni kring vilka utställningar ni kan ta betalt för?

– Vi tänker att det som är någorlunda okänt ska vara gratis, för det vill vi nå ut med. Men det kända kan vi ta betalt för, dit kommer man ändå, säger Ann-Sofi Noring och ger exemplet att en stor Andy Warhol-utställning är något museet kan komma att ta betalt för.

Daniel Birnbaum fyller i att det är någonting museet måste göra, och poängterar skillnaden mellan museernas egna samlingar – som han säger tillhör oss alla – och inlånade samlingar.

– Det kan vara jättekomplicerade och dyra produktioner. Om man jämför det med en teaterföreställning så är det inte konstigt att ta betalt för det. Sedan är det upp till oss som driver museet att ha mer eller mindre av sådana saker, säger Daniel Birnbaum som tror att det räcker med att ta betalt för en eller två utställningar på museet i Stockholm under 2016. På syskonmuseet i Malmö vill man, och tror man, att allt ska vara gratis.

Foto: Anneli KarlssonHans-Lennart Ohlsson är museichef på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Museet omfattas av reformen men blir ändå lottlöst. Sjöhistoriska införde fri entré redan 2012 och får därför ingen ersättning av regeringen.

– Vi tog ett eget beslut då, för vi tyckte att vi hade för få besökare. Sedan är jag av den principen att museer är som folkbibliotek och ska vara gratis. Man går dit och hämtar in kunskap, det är inte bara en rolig upplevelse. Men visst, en del går hit för att det är kul, säger Hans-Lennart Ohlsson och skrattar.

Känns det orättvist att ni nu blir utan kompensation?

– Nej, inte alls. De räknar ut kompensationen utifrån entréintäkter ett par år tillbaka och då ska vi inte få något. Jag tror också att vi kommer att påverkas positivt av detta. Även om det redan är fri entré här så kommer folk hit och frågar ”vad kostar det?”. Det blir liksom en medföljande effekt. När fri entré införs på statliga museer så kommer fler folk gå på museer, även hos oss.

Vad behövde ni ändra i ert arbete när ni införde fri entré?

– Inte mycket, men vi har sakta ökat vår beredskap. Det handlade mycket om bekvämlighetsfaktorer, som mer städning av toaletter. Men vi fick en ganska lagom ökning, rolig och synbar men fullt hanterbar, säger Hans-Lennart Ohlsson vars museum fram till december 2015 hade haft drygt 194 000 besökare, att jämföra med drygt 130 000 under hela 2011, året då museet senast tog ut entréavgifter.

När kulturbudgeten diskuterades i riksdagen fick fri entré-reformen kritik för att den mestadels bara gagnar stockholmare. 13 av 18 berörda museer ligger nämligen i Stockholm. En helt riktig kritik svår att ducka för, enligt kulturministern.

– De flesta statliga museerna ligger i Stockholm. Men det kommer människor från hela landet till Stockholm. Vi vet också från förra gången det var fri entré på statliga museer (2005–2006) att det spillde över och fungerade som en positiv inspiration för andra typer av museer som tillgängliggjorde sina skatter genom att införa fri entré, säger Alice Bah Kuhnke.

Vasamuseet är statligt men blir inte gratis. Varför?

– Det beror helt enkelt på att vi har gjort en prioritering utifrån vilken publik museet redan har, vilka reformer man redan infört och vilket förarbete man gjort. Men det här är det första steget vi tar, det betyder inte att inte fler museer kan komma att beröras i framtiden.

Till sist, varför är det så viktigt att fler börjar gå på museer?

– Våra museer rymmer berättelser om var vi kommer ifrån och vilka vi är. Våra museer skapar förutsättningar för att ställa frågorna ”vart ska vi?”, ”vilka är vi?” och ”vem är jag?”. Det blir varken större eller mindre än så.

Bilder i text: Henrik Montgomery/TT, Nicklas Thegerström, Anneli Karlsson

Museerna som nu är gratis.
 • I Stockholm
  Armémuseum
  Etnografiska museet
  Hallwylska museet
  Historiska museet
  Kungliga myntkabinettet
  Livrustkammaren
  Medelhavsmuseet
  Moderna museet
  Nationalmuseum
  Naturhistoriska riksmuseet
  Sjöhistoriska museet
  Statens centrum för arkitektur och design
  Östasiatiska museet
 • Utanför Stockholm
  Flygvapenmuseum i Linköping
  Marinmuseum i Karlskrona
  Moderna museet i Malmö
  Skoklosters slott i Håbo
  Världskulturmuseet i Göteborg
Utställningar.
 • ”Sex & the sea”
  Sjöhistoriska museet, Stockholm.
  Pågår till den 4 april 2016. Den uppmärksammade utställningen som undersöker sjömännens sexualitet har visats sedan den 10 april 2015.
 • ”Livet självt”
  Moderna museet, Stockholm.
  20 februari–8 maj 2016. ”Vad är egentligen livet?” och ”hur har det gestaltats i konsten?” är frågor som utställningen söker svar på.
 • ”Konstnären”
  Nationalmuseum, visas på Konstakademien, Stockholm.
  11 februari–28 augusti 2016. En utställning om vad det innebär att vara konstnär och hur rollen har förändrats genom tiderna.
 • ”Tillsammans”
  Världskulturmuseet, Göteborg.
  Pågår fram till våren 2016. En lekfull utställning för barn som nu också blir gratis för vuxna där de tillsammans får utforska det fantastiska och det svåra med att vara just tillsammans.
 • ”Japan äger rum”
  Etnografiska museet, Stockholm.
  Pågår fram till våren 2016.
  En utställning som visar hur Japans kulturhistoria har och fortsätter inspirera omvärlden.
 • ”Visdom i marmor och graffiti”
  Medelhavsmuseet, Stockholm.
  Öppnar den 24 mars. En utställning skapad tillsammans med elever från Lillholmsskolan i Skärholmen som binder samman dåtid med nutid.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.