Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Snipp och snapp klipper av sagan

Jag undrar över ramsan snipp snapp snut, så var sagan slut. Finns det en historia bakom hur den kom till? Vad är i så fall en snipp, en snapp och en snut?

Jens Hollingby

Svar: Ramsan finns nedtecknad sedan 1730-talet, med vissa variationer. Man har sagt både snipp snapp snut, så var sagan slut och snipp snapp snute, så var sagan ute. Det fanns också en barnramsa eller skämtsam troll­formel som löd snipp snapp snorum, hej bassalorum.

Snipp, eller schnipp, är troligen, tillsammans med snapp eller schnapp, ett ljudhärmande ord, som betecknar det korta, skarpa ljud som uppstår när något klipps av tvärt eller liknande. Det tros vara inlånat från tyskan. Det sista ordet av de tre är det som tycks ha varierat mest, och man kan tänka sig att det har valts främst för att det dels ska hänga ihop med de första två, dels för att det ska rimma på det som kommer efter.

Vill du också ha svar på en språkfråga?

Ring: Språkrådet

08-442 42 10, vardagar 9–12.

Eller mejla: sprakfragor@sprakradet.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.