Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

SNL anklagas för stöld av skämt

Den amerikanska komikern Louis CK har spelat i en sketch som har ett upplägg som påminner starkt om amerikanska komikern Tig Notaros kort film "Clown Service".
Den amerikanska komikern Louis CK har spelat i en sketch som har ett upplägg som påminner starkt om amerikanska komikern Tig Notaros kort film "Clown Service". Foto: Evan Agostini/TT/AP/Rex Shutterstock/Montage

Komikerscenen i USA skakas av en skandal efter fans kritiserat sketchprogrammet Saturday Night Live för att ha plagierat en annan komikers sketch.

Sketchen inleds med att en clown kommer på besök hemma hos karaktären Ernie, som spelas av Louis CK. Ernie fyller 53 år och har bjudit hem clownen Dodo, som spelas av komikern Bobby Moynihan, för att fira sin födelsedag. Dodo, som brukar underhålla på barnkalas, upptäcker att de är ensamma i huset och försöker underhålla den öldrickande Ernie utan att få någon större respons.

Något som fick fans till en annan amerikansk komiker, Tig Notaro, att gå i taket. Notaro har nämligen skrivit, regisserat och spelat huvudrollen i kortfilmen Clown service, som också går ut på att en ensam kvinna försöker liva upp sin tillvaro med ett hembesök av en clown.

Flera filmfestivaler har visat Notaros kortfilm och hon visar den just nu under en pågående turné. När hon fick reda på att SNL använt en mycket liknande sketch blev hon mycket besviken.

”Det har varit omöjligt för mig att ignorera kakofonin av röster som nått mig personligen och offentligt om det potentiella plagiatet av min film Clown Service (en film som jag visade på Largo i Los Angeles i över ett år och hade premiär på Vulture's Comedy Festival i New York och visats på ett stort antal filmfestivaler runt om i landet och som jag för närvarande visar på min nationella tour). Även om jag inte vet hur allt det här skett, finner jag det extremt nedslående” skriver hon i ett uttalande som den amerikanska filmtidningen The Hollywood Reporter publicerat.

”Jag har nyss fått reda på att en manusförfattare/producent, som väldigt väl kände till Clown Service när jag producerade den, faktiskt jobbade med Louis CKs clownsketch” fortsätter hennes uttalande.

Det som gör historien mer speciell är att Tig Notaro och Louis CK samarbetat vid flera tillfällen. 2015 fick Norato mycket uppmärksamhet för att hon gjorde en stand-up direkt efter att hon fått reda på att hon fått bröstcancer. Louis CK kallade hennes framträdande för ”mästerligt” och har sålt den via sin hemsida. Delar av förtjänsten donerades i sin tur till organisationer som arbetar mot bröstcancer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.