Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Socialdemokratisk tidning hånar GT:s godiskampanj

Johan Flanke och Eric Öbo på tidningen Ny Tid.
Johan Flanke och Eric Öbo på tidningen Ny Tid. Foto: Mona Xayle

Debatten kring GT:s uppmärksammade kampanj #godisstopp fortsätter. Under fredagen delade den socialdemokratiska tidningen Ny Tid ut godisbilar utanför GT:s redaktion.

Göteborgsbaserade kvällstidningen GT lanserade nyligen en kampanj som syftar till att minska godiskonsumtionen. Initiativet har hyllats av lokala kändisar men också kritiserats och hånats. Nu ansluter sig tidningen Ny Tid i Göteborg till kritikerna, rapporterar Dagens Media.

Under fredagen delade chefredaktören Johan Flanke med kollegor ut godisbilar utanför GT:s redaktion i centrala Göteborg.

– Det är väl helt rätt att belysa att övervikt är ett folkhälsoproblem. Men du kan inte samtidigt, vilket man gjorde 2012, dela ut korv utanför den vegetariska festivalen Way Out West. Vi vet i dag att kött inte är helt oproblematiskt ur hälso- och miljöhänseende. Man har också drivit en kampanj mot trängselskatten i Göteborg och blundar därmed fullkomligt för bilismens inverkan på vår hälsa. När man gör detta så skorrar det falskt med en kampanj mot godis, säger Johan Flanke till DN.

Du menar alltså att GT agerar motsägelsefullt?
– Det känns som att GT blivit en tidning som fäktar åt alla håll för att skapa uppmärksamhet. Jag önskar att GT kunde kämpa för sin upplaga på ett mer seriöst och konsekvent sätt.

Men är i så fall ett oseriöst jippo det optimala tillvägagångssättet att bemöta detta?
– Det var ju de som började! De delade ut korv på Way Out West. Vi kände att mot bakgrund av detta så kan vi baske mig dela ut godis. Men jag vill betona att det var godisbilar utan gelatin. Vi använde dessutom plasthandskar eftersom GT är så rädda för digerdöden. Det var vi noga med.

Hur reagerade folk?
– De tyckte att det var roligt.

Tidigare i januari orsakade Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm, som är socialdemokrat, uppståendelse då hon i ett panelsamtal om folkomröstningen om trängselskatten i Göteborg sa att GT är ”en tidning som jag tror snart dör digerdöden”, något som fick GT:s chefredaktör Frida Boisen att rasa.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.