Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sociologen Zygmunt Bauman är död

Zygmunt Bauman har avlidit vid 91 års ålder.
Zygmunt Bauman har avlidit vid 91 års ålder. Other: Magnus Hallgren

Sociologen och författaren Zygmunt Bauman är död, 91 år gammal, enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza.

Zygmunt Bauman föddes 1925 i Poznan, Polen. Han har var förutom författare professor i sociologi vid universiteten i Warszawa, Tel Aviv och Leeds, vid det senare var han fram till sin död professor emeritus.

Bauman var mest känd för sina teorier som kopplade moderniteten till Förintelsen. Han har även skrivit om etik, och varit en förespråkare för medborgarlön.

Jonas Thente: ”Sociologen Zygmunt Bauman analyserar dagens konsumsionssamhälle”

Zygmunt Bauman skrev ett antal böcker som översattes till svenska. Hans bok ”Auschwitz och det moderna samhället” kom 1991. Andra exempel på Baumans böcker är ”Postmodern etik” 1996 och ”Collateral damage: social ojämlikhet i en global tidsålder” som gavs ut 2012.

Nyligen sågs han i den svenska dokumentärfilmen ”Swedish theory of love”, där han talade om individualismens illusioner.

I maj 2016 intervjuades han i DN inför ett besök i Stockholm. Då berättade han att han höll på att färdigställa en ny bok, efter den senaste ”Flytande ondska”.

På måndagen avled han, 91 år gammal, i Leeds.

Läs också: Maciej Zaremba möter Zygmunt Bauman

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.