Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sodra-teaterns-grannar-kraftigt-overstigande-bullernivaer/

Kultur

Södra teaterns grannar: ”Kraftigt överstigande bullernivåer”

Södra teatern Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I ett överklagande av antalet beslutade konserter på Södra teatern beskriver en av grannarna störningarna från Södra teatern som ”eskalerande”. För SVT uppger en granne att fönstren skallrar och att barn måste använda hörselkåpor hemma.

I måndags skrev Södra teaterns vd ett öppet brev där han uppmanade till protest mot de grannar som klagar på hög musik och överklagar antalet beslutade konserter. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har beslutat att 21 konserter ska tillåtas på Mosebacketerrassen nästa sommar, men beslutet har överklagats.

I en inlaga skickad till miljöförvaltningen menar en granne att utomhuskonserterna ger upphov till ”skadande buller i våra hem”. Mätningar ska ha visat på ”kraftigt övertigande bullernivåer”.

”De flesta som bor här har ett extremt tålamod med alla de störningar som Södra teaterns övriga verksamheter innebär. Därtill kan läggas sena sprängningar från Slussenbygget som får saker att trilla ner från hyllor. Att vi inte hör av oss till kommunen varje gång vi ligger sömnlösa ska inte tolkas av opportunistiska politiker som att det är fritt fram att tänja på alla gränser”, skriver grannen.

Miljöförvaltningen har mottagit ett flertal klagomål på hög musik från Södra teaterns grannar sedan i somras. Den boende som har överklagat beslutet om antalet beviljade konserter nästa sommar har avböjt att kommentera fallet.

SVT har intervjuat boende i området inför en debatt i Opinion Live. En av dem menar att ljudnivån från konserterna på utomhusscenen och Kägelbanan ibland varit så hög att fönster och element skallrar och att barn haft hörselkåpor hemma på kvällen.

Enligt SVT har Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Stockholm mätt upp 60 decibel inne i en lägenhet under en konsert på Södra teatern, att jämföra med riktvärdet från Folkhälsoinstitutet på 25 decibel.

Läs mer: Södra teaterns vd trött på grannarna: ”Hjälp oss”