Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sodra-teaterns-vd-flytta-zlatanstatyn-till-mosebacke/

Kultur

Södra teaterns vd: Flytta Zlatanstatyn till Mosebacke

Zlatanstatyn efter vandaliseringen i helgen.
Zlatanstatyn efter vandaliseringen i helgen. Foto: Johan Nilsson/TT

Zlatanstatyn vid Stadiontorget i Malmö har den senaste tiden vandaliserats gång efter gång. Nu uppmanar Södra teaterns vd Samuel Laulajainen politikerna att flytta statyn till Mosebacketerrassen i Stockholm. 

– Det hade varit en stor ära att ge statyn av en av Sveriges största fotbollsspelare ett nytt hem. Vi tror att han hade passat perfekt i vår miljö, säger Samuel Laulajainen i ett pressmeddelande. 

Statyn av Zlatan Ibrahimovic har förstörts flera gånger. Detta efter att fotbollsikonen – född och uppvuxen i Malmö och tidigare spelare i Malmö FF – köpt in sig i allsvenska konkurrenten Hammarby IF. 

Tidigare i december vandaliserades statyn och näsan kapades bort. Senast under natten mot söndagen vältes också statyn efter att fötterna sågades av, vilket har lett till att skulptören Peter Lindes verk nu fraktats bort från platsen för reparation.

Nu erbjuds Zlatanstatyn ett nytt hem: på Mosebacketerrassen i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Där skulle den bli granne med bysten av August Strindberg. 

– Vi erbjuder ett nytt hem till Zlatanstatyn på anrika Mosebacketerrassen där han kan stå och blicka ut över Stockholm tillsammans med August Strindberg, säger Samuel Laulajainen, vd Södra teatern. 

Uppmaningen att flytta statyn delades på Södra teaterns Facebooksida på måndagskvällen och har fått en hel del reaktioner.

– Med Mosebacketerrassen har vi en unik plats och möjlighet som inte många andra aktörer kan erbjuda. Vi hoppas nu att politikerna i Malmö tycker likadant, så ser vi till att Zlatanstatyn får ett nytt hem, säger Samuel Laulajainen.

”Beslut om placering tas efter februari”, skrev Frida Trollmyr (S), kommunalråd i Malmö för kultur och fritid, till Sportbladet i en kommentar efter att statyn togs bort från Stadiontorget i Malmö. 

Läs mer:

Zlatan vill inte prata om vandaliserade statyn 

Zlatans magiska spark – första statyidén fick nobben