Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sofia Källgren blir turistambassadör för Kina

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sångerskan Sofia Källgren blir turistambassadör för Kina. Ett land där hon kallas Golden Hair Fox och som hon besökt nära trettio gånger och dessutom släppt två album i.

Hur uppstod ditt intresse för Kina?

– Det var en kinesisk tenorsångare som såg mig i en "Rhapsody in rock"-konsert 1999 och åkte hem och berättade om konceptet och fick tv-producenter intresserade. Det ledde till att vi blev inbjudna till en stor tv-gala i Peking. Jag och Robert Wells har återvänt till Kina ofta sedan dess och jag har dessutom haft min egen karriär där och uppträtt i väldigt många regioner.

Hur länge ska du verka som svensk Ambassador of Chinese Tourism Promotions?

– Det är oklart, men jag tror att det här mest ska ses som en hederstitel. Kanske är det ett för de två kinesiska albumen jag spelat in med moderna hitlåtar respektive mer gammeldags kinesiska folkvisor.

Kina är en enpartistat där kommunistpartiet går allt hårdare fram mot oliktänkande - riskerar inte du som pr-symbol att bli ett slags gisslan?

– Jag känner inte alls det. Jag är uppväxt i ett demokratiskt land och det är någonting man måste vara väldigt stolt och rädd om, men jag tror på att öppna samhällen, inte stänga dem. Utbyten är av god och samarbetsprojekt är viktiga.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.