Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sofia Olsson Olsén stoppar Aftonbladets nya ”Dokumentet”

Sofia Olsson Olsén
Sofia Olsson Olsén Foto: Maja Suslin/TT

Dokumentet 2.0 skulle samla anonymiserade berättelser om sexism och trakasserier på Aftonbladet. Tanken var att materialet skulle publiceras på torsdagen – men stoppas nu. 

”Jag har landat i att vi inte kan publicera materialet i Aftonbladet i dess nuvarande form”, skriver chefredaktören Sofia Olsson Olsén i ett uttalande. 

På onsdagen fick de fem initiativtagarna till Dokumentet 2.0 beskedet att publiceringen av materialet inte kommer att bli av. 

Det var i samband med #metoo-kampanjen och våldtäktsanklagelserna mot en journalist på Aftonbladet som idén om ett nytt ”Dokumentet” började växa fram. Tanken var att den nyare versionen skulle publiceras i Aftonbladets olika kanaler, vilket initiativtagarna berättade om för flera medier. 

Läs mer: DN granskar krisen på Aftonbladet – sexism och tystnadskultur

Men nu stoppas publiceringen av Dokumentet 2.0 och i ett skriftligt uttalande berättar chefredaktören och publishern Sofia Olsson Olsén om beslutet. 

”Jag har landat i att vi inte kan publicera materialet i Aftonbladet i dess nuvarande form. Det viktigaste skälet är att även om personerna som förekommer i berättelserna är anonyma så är jag ytterst ansvarig för om någon skulle kunna identifieras, detta gäller både män och kvinnor”, skriver hon. 

Chefredaktören skriver också att hon ber om ursäkt för det missförstånd som har uppstått och ”förstår den frustation och ilska detta har skapat”. 

Beslutet har lett till ilska och frustration på Aftonbladets redaktion. 

– Vår chefredaktör ville ha källor på de som skrivit i dokumentet. Hela tanken med dokumentet är att det ska vara anonymt, så att kvinnor vågar berätta. Det finns inga källor. De som har hand om dokumentet vet inte vem som skrivit vad och har lovat alla källskydd, säger en källa på tidningen.

”Vad jag, bland annat, läser är att ni alltså ljög, allihop, när Dokumentet 2.0 presenterades som ett eget initiativ från de fem kvinnor som frontat det. Jag läser att det istället var ett beställningsjobb från ”högre ort”, från dig och några chefer. Hur tänkte ni när ni snickrade ihop den, i sammanhanget så viktiga, osanningen?”, skriver en kvinnlig medarbetare i ett mejl till alla på redaktionen som svar på Sofia Olsson Olséns utspel.

En annan medarbetare skriver i ett mejl till alla på redaktionen:

”Med ditt mejl blir det obegripliga begripligt: Det var ljug.”

Sofia Olsson Olsén menar att det blir omöjligt för henne som ansvarig utgivare och arbetsgivare att godkänna en publicering eftersom materialet måste bearbetas ytterligare.

”Jag och arbetsgruppen för Dokumentet 2.0 har gemensamt kommit fram till att de många berättelserna ska tjäna som underlag till ett journalistiskt dokument med citat ur berättelserna, men där fokus kommer att ligga på strukturer.”

Läs mer: Aftonbladets chefredaktör: Klart att det påverkar tidningen

Frida Söderlund som är en av de fem redaktörerna bakom Dokumentet 2.0 skriver till DN: 

”Vi har beslutat i dag hur vi förvaltar materialet vidare på Aftonbladets plattformar. Det är för oss alla viktigt att få vara transparenta och vi kommer därför att göra ett journalistiskt arbete av berättelserna. Vi som jobbat med Dokumentet kommer tillsammans med två redaktörer att påbörja utgörandet på måndag, men ingen deadline är satt än.”

En källa berättar för DN att det är osäkert om Dokument 2.0 någonsin kommer publiceras.

– Det som återstår är att göra som på 70-talet att trycka upp det här och häfta ihop det i pappersluntor och lägga på alla skrivbord. Då blir inte Sofia Olsson Olsén ansvarig utgivare för det, utan initiativtagarna, och det vill de inte förstås. De är inmålade i ett hörn, säger källan och är besviken över ledningens agerande:

– Vi är inte så många kvinnor kvar här, det är jobbigt att läsa om det som skrivs om oss och vi fick en chans att göra vår röst hörd i det här dokumentet. Vi hoppades att det här skulle leda till en förändring så att vi också skulle bli lyssnade på. Det finns ju ett drygt 80-tal vittnesmål i Dokumentet 2.0, det är ganska många. Men istället väljer ledningen återigen att tysta ned, säger källan.

Läs mer: De här männen har skyddats i absurdum

DN har sökt Sofia Olsson Olsén som avböjer att kommentera ytterligare.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.