Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sofia-ronnow-pessah-googlar-jag-mitt-namn-kommer-det-upp-sa-mycket-grova-ord/

02:12. ”För mig representerar Sonia någonting som finns hos mig och som också finns hos väldigt många andra kvinnor”, säger Sofia Rönnow Pessah.
Kultur

Sofia Rönnow Pessah: ”Googlar jag mitt namn kommer det upp så mycket grova ord”

När ett förlag tackade ja till asylrättsjuristen Sofia Rönnow Pessahs bokmanus blev hon både överlycklig – och panikslagen. Plötsligt insåg hon att hela boken var full av explicita sexscener. Och att folk skulle tro att den var självbiografisk.   

Nu ligger ”Männen i mitt liv” i topp på försäljningslistorna.

– Hade jag vetat det innan hade jag nog varit lite försiktigare, säger författaren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Sofia Rönnow Pessahs roman är en lista över sexpartners. De har alla ett nummer.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 6 Drömmen för Sofia Rönnow Pessah var att kunna gå in på Söderbokhandeln på Götgatan och hitta sin egen bok. Nu ligger ”Männen i mitt liv” i bokhandelns skyltfönster.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 6 Huvudpersonen Sonia är inte Sofia Rönnow Pessahs alter ego – men hon kan i efterhand ångra att hon inte tänkte mer på att folk skulle tro det, och exempelvis valde ett annat namn på sin fiktiva karaktär.
Foto: Fredrik Funck
Bild 4 av 6 Inne på ett kafé vid Nytorget i Stockholm satt Rönnow Pessah och redigerade sin bok.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 6 I november blev Sofia Rönnow Pessah sjukskriven för utbrändhet. Nu jobbar hon på att försöka göra saker ”bra nog”. Ett broderi behöver inte bli perfekt, det kan till och med bli fult, det viktiga är att det är roligt och rogivande att pyssla med det.
Foto: Fredrik Funck
Bild 6 av 6 ”Det finns ett annat utrymme nu för kvinnor att reflektera över den här delen, utan att exkluderas från samhället”, säger Sofia Rönnow Pessah om att kvinnors sexualitet får ta plats i litteraturen.
Foto: Fredrik Funck