Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Solen glimtade till när Lisa Ekdahl gästade DN:s sommarkonsert

Foto: Lisa Mattisson

Vädret var osäkert in i det sista när Lisa Ekdahl tillsammans med Kungliga filharmonikerna på söndagen framträdde vid DN:s årliga sommarkonsert på Gärdet. 

”Evenemanget ger glädje och trygghet i en orolig tid”, sade DN:s kulturchef Björn Wiman från scenen.

När Julius Fučíks ”Gladiatorernas intåg” tonat ut, och orkestern tågade in bakom scenen för att äta varmkorv och stämma fiolerna, låg molntäcket ännu kompakt över Gärdet.

Men när solen äntligen tittade fram klockan fjorton, i samband med att programmet skulle presenteras för de tjugofem tusen besökarna, var det en saga för god för att vara sann.

Konserthusets chef Stefan Forsberg utlovade inget mindre än en ”feministisk kulturell revolution”, och syftade därmed på de många kvinnliga kompositörer som inkluderats, som den svenska nyromantikern Helena Munktell och den samtida kompositören Libby Larsen.

Och Björn Wiman, som håller i orkesterpinnen på DN:s kulturredaktion, passade på att adressera vår tids orosmoln.

– Traditionen att träffas varje augusti kan ge glädje och trygghet i en orolig tid, sade han från scenen.

Årets gästartist var, som listiga läsare redan listat ut, Lisa Ekdahl, som i våras släppte albumet ”När alla vägar leder hem”. DN:s recensent Johanna Paulson belönade återvändandet till att bli ”frisläppt och flummig igen” med en fyra.

Läs också: Lisa Ekdahl – ”När jag är utomhus så är hela naturen mitt spelrum”

Nu spelade Lisa Ekdahl alltså med Kungliga filharmonikerna, som i år leds av tyska Anja Bihlmaier.

– Det är otroligt lyxigt, men man måste också vara fokuserad. När jag spelar med bandet så måste de följa mig. Men nu finns det ju en dirigent också som bestämmer, sade hon innan det var dags att gå upp på scen.

”Filharmonikerna i det gröna”, som DN-konserten också kallas, lanserades 1975 som ett lättsamt sätt att presentera konstmusik. På senare tid gästas evenemanget även av populära sångare, som Peter Jöback, Helen Sjöholm, Lisa Nilsson och Sarah Dawn Finer.

På den första konserten fanns inga gästartister, men nog ansträngde man sig för att vara folklig ändå. Bland annat uppträdde orkesterledaren Sten Frykberg för första gången i sitt liv utan slips.

Vid årets konsert öppnade barntältet redan klockan elva, och där barnen fick provspela instrument med pedagoger från Kulturskolan.

Vid det laget hade Inger Hammarbäck, 70, redan dukat upp bord, stolar och krukväxt för att ta den traditionella morgonsnapsen med sina vänner och släktingar. Till lunch serverades revben, sallad och en somrig fläderdrink.

– I går var vi på pubkväll och dansade till ”Despacito”. Länge var det bara vi men mot slutet kom även de unga 45-åringarna fram. Och DN-konserten är så härlig. Musiken är fin och det blir aldrig bråk.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.