Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Som barn slogs jag av hur vita tänder alla hade i Sverige”

Projektledaren Linda Karlsson och programledaren Sannah Salameh gör podden ”Salaam och välkommen” ihop.
Projektledaren Linda Karlsson och programledaren Sannah Salameh gör podden ”Salaam och välkommen” ihop. Foto: Stefan Holm/Per Kristiansen

Vad betyder egentligen fredagsmys och vad innebär lagom? I videopodden ”Salaam & välkommen” besvarar barnprogramledaren Sannah Salameh frågorna på både svenska och arabiska. 

1. Hur kom ni på idén?
– Både jag och Linda Karlsson hade funderat på var sitt håll hur vill skulle kunna hjälpa nyanlända. När Linda föreslog att vi skulle skapa ett eget rum för barnen som kommer till Sverige så kändes det helt rätt. Jag vill välkomna dem till ett land som jag själv kom till som liten när jag reste fram och tillbaka mellan Sverige och Syrien. Många saker jag upplevde här var annorlunda. Det är viktigt att de som kommer känner sig välkomnade, påtänkta och sedda. Där kan vi alla jobba på olika sätt. 


2. Vilket svenskt ord tyckte du själv var konstigast när du flyttade till Sverige?
– Som barn slogs jag alltid av hur galet rena och städade alla gator var och hur vita tänder alla hade i Sverige. Sen var det väldigt svårt att hantera godisförbudet. När jag gick i arabisk skola sålde lärarna godis till alla eleverna på rasterna. Alla tyckte så synd om mig som bara fick äta godis en dag i veckan för min svenska mamma, så mina klasskamrater anordnade en insamling till mig så att jag skulle kunna snaska lika mycket som de andra.

3. Podcasten har formatet som en julkalender. Såhär halvvägs in, vilka reaktioner har ni fått?
– Folk har verkligen engagerat sig, vi har fått meddelande från personer som jobbar på flyktingmottaganden, från de som har bott ett halvår i Sverige och de som bott här i hela sina liv. Det var verkligen också en av våra ambitioner med kalendern, att förutom att välkomna nyanlända få oss som bott längre i Sverige att fundera över allt det som vi kallar ”typiskt svenskt”. På sikt hoppas vi kunna göra en mer omfattande produktion på svenska och arabiska, så att projektet inte stannar vid en julkalender.

Här lyssnar du på på podden ”Salaam och välkommen”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.