Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/som-raa-skapar-magnus-sveningsson-lugn-varme-i-snabb-fart/

Skivrecensioner

Som Råå skapar Magnus Sveningsson lugn värme i snabb fart

Magnus Sveningsson ger ut massor av stillsam musik under namnet Råå.
Magnus Sveningsson ger ut massor av stillsam musik under namnet Råå. Foto: Jenny Baumgartner, Jenny Baumgartner, Jenny Baumgartner

På bara två år har Magnus Sveningsson byggt upp en hel skivkatalog kring sitt stillsamma bandprojekt Råå, men nya ”Ljungens lag” är det egentliga andra albumet.

Jag trodde detta var ett udda engångsprojekt. Magnus Sveningsson är basisten i The Cardigans som 2018 gav ut en stillsamt förhäxande samling instrumentalmusik. Under det Skånegeografiska gruppnamnet Råå, på bolaget Malmö Inre, med titeln ”Skånes järnvägar” och de flesta låtnamn hämtade från Helsingborgstrakten.

Två år senare har han i stället fyllt på med en demosamling, ett liveabum, en remixsingel och en cover-ep – vars tolkningar av chilenska Föllakzoid, tyske Riechmann, engelska Pale Saints och svenske Bo Hansson ger en helt annan sorts konturer för Råås musikaliska universum.

Det egentliga andra albumet kommer nu med mer av exakt samma sorts lugna värme, någonstans mellan kraut och ambient, förpackad i poplåtslängder och med en rörlighet som är större än man först tror. Jag hoppas att han kan fortsätta i exakt samma tempo.

Bästa spår: ”Vispen”, ”Bid din tid videung”

 

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om Folke Nikanors milda folkhemspop från en helt annan sorts framtid.