Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarens smakprofil: Camilla Läckberg

Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg. Foto: Camilla Läckberg

Författaren och numera låtskrivaren Camilla Läckberg varvar hektiskt bokschema med lata dagar på landet. För DN har hon gått igenom sin kulturkonsumtion och kommit fram till att Meryl Streep bäst skulle gestalta hennes tudelade liv.

Sommarens viktigaste konstform:

Litteratur. Jag läser så fort jag får möjlighet under sommaren och så har det nog alltid varit. Så länge jag kan minnas har böcker haft en central plats i mitt liv och jag har alltid haft en bok i närheten, redo att plockas upp så snart en paus dykt upp. Därför blir jag lycklig när mina egna barn spontant plockar upp en bok och börjar läsa.

När jag tänker på mina tonårssomrar ser jag den här bilden framför mig:

Någonstans längs den vackra kusten vid Fjällbacka med en bok i handen och ett blått hav som glimrar i ögonvrån. Jag är otroligt tacksam för min uppväxt vid havet.

Om jag fick välja mellan Sveriges nuvarande årstider eller sommar året runt (alternativen är lika bra/dåliga för miljön):

Sommaren är helt klart min favorit av årstider men jag skulle inte vilja välja bort vare sig höstmörker eller vår. Variationen gör Sverige vackert och ger ny inspiration till skrivandet.

Detta ögonblick ser jag särskilt fram emot i sommar:

Att umgås med familj och vänner på sommarstället iförd mjukiskläder och foppatofflor, utan smink och en tofs på huvudet. Det blir en välkommen paus från ett hektiskt vardagsliv, där dagishämtningar och livet som nyblivna föräldrar ska kombineras med boksläpp världen över och skrivandet av ett nytt manus. Sen blir det roligt med Crimetime på Gotland i augusti. Särskilt spännande ska det bli att träffa deckarförfattaren Peter Robinson som länge varit min idol.

Den bok jag läst flest gånger:

Jag är en riktig deckarnörd och har nött Agatha Christies böcker sedan lågstadiet. Pappa hade en hel bokhylla med hennes titlar hemma och redan vid tio års ålder hade jag läst nästa alla böcker i serien om Miss Marple och Poirot. Sedan dess har Agatha varit en stor inspirationskälla. Hon har en imponerande förmåga att inkludera läsaren i berättelsen. Varje gång jag läser henne upptäcker jag nya detaljer som tidigare passerat helt obemärkt.

Därför kan jag den här diktraden utantill:

Följande av Bo Bergman för att den fångar sann kärlek.

”Jag fryser om dina händer.
När du ler blir jag varm av dig.
Du är glädjen som allting tänder
och ångesten på min stig.
Så rik är jag vorden och väger
en värld sen jag blivit din
- så fattig att inte jag äger
en droppe blod som är min.”

Jag vill att min självbiografi ska spökskrivas av:

Siri Hustvedt. Hon har en fantastisk förmåga att porträttera människors komplexitet och har en förståelse för vilken betydelse relationer har för varje karaktär. Jag har i mitt yrke och privatliv olika roller och min spökskrivare skulle behöva fånga dessa, utforska dem och förklara dem. När läsaren väl har plöjt igenom boken om mig ska den ha en fullständig och ärlig bild av vem jag är. Hennes bok ”What I loved” är en av mina absoluta favoriter.

Alla människor borde ha läst:

”The poet” av Michael Connelly. En briljant deckare som verkligen kommer under skinnet på dig och som du inte kommer vilja lägga ner under semestern. Även Connelly är väldigt duktig på att porträttera sina karaktärer, vrida dem ut och in så att läsaren inte har något val än att lära känna dem. Man känner sig verkligen inne i berättelsen som läsare.

Vid det här tillfället förändrade musik mitt liv:

När jag skrev min första låt tillsammans med begåvade Pelle Nylén. Låten heter ”Super-Charlie ”och skrevs i samband med att min första barnbok med samma namn släpptes. Processen blev verkligen en ögonöppnare och jag föll pladask för låtskrivandet. Min relation till musik ändrades helt och jag fick ta en helt ny roll i mitt skrivande. Det var lärorikt att få skriva för ett nytt format.

Den här låten ska spelas på min begravning:

”Happy” av Pharrell Williams eftersom jag inte vill att någon ska vara ledsen. Jag är så tacksam över att ha så många underbara människor i mitt liv och allt jag vill är att de ska känna just denna kärlek. De ska minnas alla roliga stunder vi fick tillsammans med ett leende på läpparna.

Om jag bara fick lyssna på en enda låt från och med nu:

”Kärleken är vi”, den officiella låten för Stockholm Pride som hyllar rätten att få älska den man vill. Jag är så hedrad över att jag fick låttexten om kärlekshistorien mellan Evelina Olsén, som framför låten, och hennes fru Sofie. Deras kärlek borde få vara självklar och det är budskapet vi vill nöta som ett mantra genom denna låt.

Sommarplågan från förr som väcker starkast minnen:

”Girls just want to have fun” av Cyndi Lauper. Fantastiska 1980-talet, vilka minnen man har därifrån och vad roligt vi hade. Tiden där leopard och neonrosa var mode, vad mer kan man önska sig?

Den bästa föreställning jag har sett:

Är en obotlig musikalfantast och går på allt jag kommer över, särskilt när jag reser. En solklar favorit är såklart ”Mamma Mia” som jag skulle kunna se om och om igen. Det finns alltid något nytt att upptäcka och älska i denna föreställning, inte minst i låttexterna.

Den här rollen skulle jag helst vilja ta mig an som skådespelare (om jag inte behövde ta hänsyn till om jag var lik personen):

Vilken roll som helst i ”Criminal minds” eller ”Bones”. Jag kan inte riktigt få nog av Netflix eller HBO och jag har nog sett allt de har att erbjuda i kategorierna skräck och thrillers. Gärningsman eller polis spelar ingen roll, båda skulle förmodligen ge en stor dos inspiration och nya tankar till ett manus. Den bästa formen av research.

Huvudrollen i filmen om mitt liv ska spelas av:

Meryl Streep. Sättet hon förstår och porträtterar de roller som hon spelar ger mig alltid gåshud. Hon om någon skulle kunna fånga en helt ärlig bild av mig, från småbarnsförälder i förorten till röda mattan i Cannes.

Största sommarfilmen:

”Dirty dancing”, alla gånger. Efter min medverkan i ”Let’s dance” har jag själv börjat dansa och då har denna underbara film plockats upp på nytt. Jag ler av igenkänning när jag ser Babys stapplande steg i början av filmen och innan självförtroendet får henne att kasta sig i Johnnys armar. Dansen har på riktigt förändrat mitt liv och boostat mitt självförtroende. Från taktlösa steg inför miljoner tittare på bästa sändningstid till en guldmedalj i pro-am i dans i Boston.

PersonfaktaAktuell med: Låtskrivare

Personfakta

Aktuell med: Låtskrivare till den officiella låten till Stockholm Pride 2016 ” Kärleken är vi”. Medverkar på deckarfestivalen Crimetime Gotland. I höst släpper hon en specialutgåva i sin barnboksserie om Super-Charlie.

Ålder: 41.

Gör i sommar: Skriver på sin tionde deckare ”Häxan” och firar semestern på sommarstället i Norrtälje.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.