Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 1 juli: Ahmed Abdirahman fortsätter sin livsviktiga resa

Ahmed Abdirahman.
Ahmed Abdirahman. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ahmed Abdirahman reser mellan samhällsklasser, världsdelar och kulturer. Den viktigaste färden är i Stockholms tunnelbana. DN:s Pia Gripenberg har lyssnat.

Ahmed Abdirahman, initiativtagare till mötesplatsen Järvaveckan, har gjort två resor som tveklöst förändrat hans liv. Den första, som 11-åring, går från livliga storfamiljen i Mogadishu i Somalia via Addis Abeba i Etiopien till tysta Stockholmsförorten Tensta, där morbröderna sagt att det regnar is.

Resan är dramatisk. Skjutglada banditer, höga på kat, kräver pengar för att släppa fram den skrangliga lastbilen. Ahmed Abdirahmans mamma tvingas lämna sitt några månader gamla barn i Addis eftersom bebisen ännu inte fått visum till Sverige.

Den andra avgörande resan går från Tensta till New Yorks allra fashionablaste stadsdelar där Mrs Ross, stormrik änka efter en Warner-direktör, tar Ahmed Abdirahman under sitt beskydd.

Abdirahman skildrar hennes olika hem (vad sägs om lägenhet med biograf och tillhörande maskinist?). Han introduceras för hennes vänner. Tenstagrabben får diskutera integration, politik och Sverige med Steven Spielberg och Paul McCartney.

Ahmed Abdirahmans naivitet är rörande. Den äldre mannen har precis sagt att han spelat i ett band som heter The Beatles. ”Intressant, berätta mer. Vad är det för musik?”

Läs mer: ”Det mäktigaste med Järvaveckan är att människor möts” 

Men här avslöjas obarmhärtigt hur segregerat Sverige är. Ahmed Abdirahman kan inget om svenska traditioner när amerikanerna nyfiket frågar. Första middagen med ”äkta svenskar” blir hos kungligheter på Slottsbacken i Stockholm, ett par han möter genom Mrs Ross.

Ahmed Abdirahman vill förbättra världen. Han återvänder till Somalia. Sejouren blir kort i det farliga landet som styrs av klaner och där FN-anställda måste ha livvakt.

I stället har Tensta blivit utgångspunkten. Den allra viktigaste resan Abdirahman gör är den dagliga. Med tunnelbanan 20 minuter till kontoret på Stureplan hos Stockholms handelskammare och arbetet med att överbrygga klyftor och segregation.

Efter programmet önskar jag att de två starka kvinnorna i hans liv, mamma och Mrs Ross, blir sommarvärdar nästa år.

”Sommar i P1” sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.