Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sommarkommentar-10-augusti-alla-borde-lyssna-pa-ingrid-walls-berattelse-om-dottern-kim/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 10 augusti: Alla borde lyssna på Ingrid Walls berättelse om dottern Kim

Fredagens sommarvärd i Sveriges Radio P1, Ingrid Wall.
Fredagens sommarvärd i Sveriges Radio P1, Ingrid Wall. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

På årsdagen av mordet på journalisten Kim Wall berättar hennes mamma i Sommar i P1 om händelserna, sorgen och viljan av att föra vidare dotterns arv. DN:s Hugo Lindkvist har lyssnat.

Det darrar i alla kroppens muskler. Ett avgrundsdjupt mörker. Att förlora en dotter, att förlora en dotter på det sättet. För ett år sedan mördades journalisten Kim Wall under en reportageresa ombord på en ubåt i Öresund. Hur hittar man som mamma orden att berätta? Jag vet inte, men Ingrid Wall har gjort det och alla, precis alla, borde lyssna på hennes sommarprat.

Hon berättar sakligt, detaljrikt, känslosamt och med sorgens urkraft om när allt i livet bröts itu. Om dagarna när ingen visste var Kim Wall fanns, när världens blickar riktades mot familjen och hur det kändes när beskeden allteftersom kom om att Kim Walls kroppsdelar hittats. Det är isande, men orden alltid bärande. Det var det här som hände och genom orden hittas också möjliga vägar för att ge lyssnaren förståelse.

Läs mer: ”Kim Wall visade att vi är mer lika varandra än vi tror” 

En mördare är dömd men det är inte honom eller mordet på en ubåt som vi ska minnas, säger Ingrid Wall och berättar hur hon försöker radera mannen ur minnet. Det är Kim Wall journalistiska arv och hennes sätt att ta sig an världen som måste leva vidare. Hennes konstanta nyfikenhet, närvaro och viljan av att ”nöta skosulor” för att komma närmare berättelsernas kärna.

Den som läst Kim Walls reportage förstår att det bara hade varit en tidsfråga innan hon själv hade fått ta platsen i radions sommarstudio. Det är texter med konstant liv, och jag hade velat höra hennes berättelser från Marshallöarna, Nordkorea, Kuba, Kina, Haiti och alla de andra platser hon skulle ha besökt för att leta sig in i subkulturer och till berättelser med ”rebelliska undertoner”.

Nu kommer det aldrig vara möjligt. Men precis som att orden i hennes reportage finns kvar, finns också orden i Ingrid Walls berättelse bevarade, ett sommarprat där orden vittnar om att kärlek besegrat hat: ”Det finns inga alternativ. Vi måste orka. Skulle vi ge efter skulle ondskan ha segrat ännu en gång. Det skulle säkert vara naturligt att känna hat, men det vore för enkelt att bara gör oss till förlorare, ännu en gång”.

”Sommar i P1” sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.