Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sommarkommentar-11-augusti-jack-vreeswijk-gar-rakt-pa-berattelsen-om-att-vaxa-upp-med-och-utan-pappa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 11 augusti: Jack Vreeswijk går rakt på berättelsen om att växa upp med och utan pappa

Jack Vreeswijk
Jack Vreeswijk Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

DN:s Malin Ullgren om trubadursonens sommarprat.

Vissångaren och kompositören Jack Vreeswijk, Cornelis son, går direkt på faktum i sitt sommarprat: Han är son till den ikoniske artisten, var bara ett halvår gammal när hans pappa slog igenom: detta son-tillstånd har med andra ord varit grundläggande. Första låten blir rimligt nog pappas ”Hajar'u de då Jack”, fast i Britta Perssons vackra version.

Förutom att just Jack Vreeswijks pappa råkade vara en av Sveriges främsta 1900-talskonstnärer i vid bemärkelse, skissar han fram en barndom som många i hans generation kan identifiera sig med: först en mamma och en pappa och ett barn och sedan skilsmässa och en försvunnen pappa. Tänk att detta sorgliga tillstånd kom att bli så självklart för många 60- och 70-talister: ett liv med skilsmässoborttappade fäder.

Men på barns uppsökande, kloka vis fann Jack Vreeswijk en lösning när han åkte till faderns födelseland Holland och bodde med sin farmor under tio fina år: ”Jag såg mer av farsan när jag bodde i Holland än i Hökis, det kan ju ha höjt lycklighetsfaktorn avsevärt.”

Sorgen över att far och son var ovänner när pappa gick bort, liksom besvikelsen över att ha blivit arvlös skymtar förstås. Apropå ovänskap, berättar Jack Vreeswijk om hur Cornelis och Fred Åkerström slogs i logen, trots att de en gång varit goda vänner.

Som en vilja att reparera en trasig historia, passar Jack på att hylla viskollegan CajsaStina Åkerström, som han dessutom turnerar med under denna sommar. Låtlistan har inte oväntat en jäkla verkshöjd, med ett urval briljanta vistolkningar, som Jacques Brel och som Fred Åkerströms underbara inspelning av Taubes ”Fragancia”.

Jag väntar under programmets gång på att Jack Vreeswijk ska börja berätta mer om sig själv utan att ställa det i direkt relation till fadern, men så blir det sällan. Kanske anar han att lyssnarna vill ha just detta: hur var han, hur var det för dig? Och vid 54 års ålder är förhållandet till en sedan länge död person inte lika laddat, inte ens för en son i samma bransch.

Sommarvärden är en okomplicerad berättare, som småsnackar översiktligt om sin livshistoria på bred stockholmska som till en gammal bekant. Han antyder att han själv länge var på avvägar, men mest vidgår han det genom fasta uttryck som att han var ”ute och hojade”, snarare än att förklara eller gestalta hur; eller apropå att han bor utanför Uddevalla i dag säga ”När livet fastnade i taggtråden i slutet av 80-talet kunde jag gå och drömma om ett liv i spenaten”. Det är ändå mysigt med berättelser på stockholmska om att hamna rätt, till slut.

”Sommar i P1” sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.