Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 13 juli: Åsa Wikforss om lögn, skitsnack och meningen i livet

Filosofiprofessor Åka Wikforss.
Filosofiprofessor Åka Wikforss. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Filosofiprofessor Åsa Wikforss sprängfulla sommarprogram gör mig både klokare och gladare, skriver DN:s Maria Gunther.

”Striden om verkligheten är i full gång”, börjar Åsa Wikforss sitt sommarprogram, och hoppar därmed rakt in i ämnet falska nyheter, konspirationsteorier och nödvändigheten av kunskap för att kunna tänka fritt och kritiskt och vara kreativ.

Hon är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, och kom förra året ut med ”Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender”, en bok hon skrev på ett par månader i ilskan efter den amerikanska presidentvalskampanjen. Starka känslor kan hindra en att tänka klart, men är ovärderliga som motivation, menar Åsa Wikforss, och uppmanar oss alla att, liksom Knyttet i Tove Janssons bok ”Vem ska trösta Knyttet?”, dansa en arg och krigisk dans så att vi vågar bita i Mårrans kalla svans.

Åsa Wikforss hinner med mycket under sitt en och en halv timme långa program, och jag sitter som klistrad vid radion för att inte missa ett ord av vad hon har att säga. Det handlar om skillnaden på lögn och skitsnack: att snacka skit är lätt, lögn är en svår konst. Om hemlängtan och lycka. Om att det är viktigare att hitta meningen i livet än meningen med livet.

Framför allt handlar programmet om kärleken, till filosofin, till New York, där hon doktorerade, och till maken, som fick henne att flytta dit. Och om den långa vägen från uppväxten i Högsbohöjd i Göteborg, då hon spelade fotboll och ville bli skådespelare, till professuren i filosofi. På vägen fick hon hjälp av sin mamma, ”en av de fem driftigaste personerna genom tiderna”, sin snälla pappa som alltid trodde på henne, vännen och kollegan som alltid stöttat – och turen, som bland annat gjorde att hon hamnade bredvid rätt professor på en buss.

När jag torkat tårarna efter ”You can call me Al” med Paul Simon, Åsa Wikforss lyckliga sång – för alltid förknippad med när hon träffade maken i Oxford – som avslutar programmet, känner jag mig både klokare och lyckligare, och har mer hopp om mänskligheten.

”Sommar i P1” sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.