Sommarkommentar 8 augusti: Rebecca & Fiona ger råd - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 8 augusti: Rebecca & Fiona skyndar förbi kändishistorierna

Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick.
Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

DN:s Nils Hansson har lyssnat på Rebecca & Fionas sommarprat, som ger råd till unga tjejer som vill gå i deras fotspår.

Det förekommer pojkvänner som till och med nämns vid namn, men bara som en detalj man missar om man råkar hosta just då. Annars tycks Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick ha sitt fasta förhållande med varandra, de är tillsammans jämt när de jobbar och reser och så fort de kommer hem ringer de varandra ändå.

Redan första mötet beskrivs som om det var en förälskelse, snart var de dj:er tillsammans och flyttade ihop i en lägenhet i Hornstull. En av dem, det är ibland lite svårt att reda ut vem som för ordet, skulle så gärna vilja säga det till sitt tolvåriga jag, som inte hade några bästisar. Att det kommer. Nu har hon en hel rad med nära vänner. Och är halva Rebecca & Fiona.

Så hon säger det till alla yngre tjejer som lyssnar i stället, det blir rent av ett av de egenformulerade budord som de radar upp i en liten lista för alla att ta med sig, bland punkter som att inte slarva med maten, läsa på om politik och inte ta sociala medier på för stort allvar, allt är fejk där ändå.

Det är en ofta hysterisk värld de lever i, som det omöjliga dygn då de kom direkt från Las Vegas till Emmabodafestivalen för att därefter åka ner till Ibiza och öppna för Avicii. De träffar Tiësto som har ett tjog tjejer redo att när som helst följa med ut i Playboybunnydräkter, och One Direction-huset i Los Angeles var fullt av bajs.

Men de rusar igenom dessa anekdoter så fort de bara kan, det är inte sådant de vill berätta. Enda glimten från glamourvärlden de verkligen dröjer vid är den period häromåret då de hade fått kontrakt med ett stort amerikanskt skivbolag och bestämde sig för att inte kontra och säga emot hela tiden, utan faktiskt låta sig stöpas om, medietränas och avhålla sig från att prata politik.

Och det blev bara mer och mer plågsamt, med kulmen i en tunnklädd fotosession då de inte ens fick plåtas tillsammans.

Så de drog hem i stället och startade sitt eget bolag, och när de föreställer sig livet om tjugo år gör de exakt vad de gör nu, skapar musik tillsammans och dricker take away-kaffe.

Självklart är nästan all musik de spelar gjord av kvinnor, och när det är äldre mainstreamgrejer som Madonna eller The Beatles kommer de i nyare, elektroniska versioner.

”Sommar i P1” sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.