Sommarkommentar 9 aug: Jonatan Unge underhåller i egen klass - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 9 augusti: Jonatan Unge underhåller i helt egen klass

Jonatan Unge
Jonatan Unge Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Komikern Jonatan Unge driver både med Sommarformatet och sig själv, skriver Kristina Lindquist. 

Under en period var det som att allt i satirpodden ”Lilla drevet” handlade om Jonatan Unges märkliga språkmelodi. Alla mejl till programmet sades behandla frågan och poddkollegorna tvingades till slut adressera frågan: Varför pratar du så konstigt? Det handlar inte om dialekt, utan snarare som att en utomjording försöker tala som en människa och bara nästan lyckas. Och eftersom Jonatan Unge är en av Sveriges mest genuint virtuosa underhållare kan jag bara dra slutsatsen att det är en medveten gestaltning han ägnar sig åt, som ett sätt att osäkra sin publik. 

Och det är där hans sommarprat börjar, i insikten om att komikern inte ens tänker uttala sitt eget namn på ett förväntat sätt. Tänk ”Jonatan UUUN-ge”. Sedan lägger det sig. 

Men förberedelserna för detta program har förstört Jonatan Unges sommar. Sjutton A4-sidor skriven text, är du galen? Bristen på substans och kvalitet kommer att lysa igenom, varnar han lyssnarna och understryker med Lynn Andersons klassiska låt om sänkta förväntningar: I never promised you a rose garden.  

Den som lyssnat på numera nedlagda Februaripodden, som Unge sände tillsammans med Ola Söderholm, känner igen tematiken: Hur vidrigt det är att bli lämnad. Hur orättvist det är att älska ett barn som senast i tonåren troligen kommer att börja tycka att man är pinsam och äcklig. Lägg därtill lite judendom, ett par detaljer om de välbekanta föräldrarna (Cecilia Hagen och Ingemar Unge) och en sammanfattning av den egna sjukdomshistorien. Men har han verkligen en diagnos, eller är han bara lat och dum? ”Inget Sommar i P1 utan sjukdomar!” utbrister han och driver med programformatet på ett sätt som varken är för elakt eller särskilt kärleksfullt – det är bara skickligt, och alldeles eget. 

”Jag älskar att bada och hatar att ta konsekvenserna av mina handlingar”, säger Jonatan Unge och bjuder på ett slags förvriden variant av ett klassiskt, egocentrerat vaggan-till-graven-prat med ett lyssningsvärde långt över det vanliga. Helt i en egen klass, faktiskt. 

”Sommar i P1” sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.