Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sommarkommentar 9 juli: Arne Ljungqvist målar upp en spännande bild av jakten på dopade idrottare

Arne Ljungqvist
Arne Ljungqvist Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Arne Ljungqvist använder sitt sommarprogram för att visa hur han kämpat för att ändra synen på dopning inom idrottsvärlden och han lyckas fånga även den som är totalt ointresserad av sport, skriver DN:s Amina Manzoor.

När Arne Ljungqvist blev svensk mästare i höjdhopp 1952 var idrottsutövande mest en fritidssysselsättning. Eller en lek som han kallar det. I dag är sport big business och blodigt allvar. Mycket står på spel och en del är beredda att ta genvägar, även otillåtna.

Han berättar att han insåg hur synen på elitidrottande hade förändrats sedan hans dagar då han i början av 70-talet blev ledamot i Svenska Friidrottsförbundet. Eftersom han var läkare och professor i medicin fick han frågan om vilka piller idrottare kunde ta för att bli bättre. Det var helt främmande för honom att friska skulle ta potenta läkemedel, som kunde ha många biverkningar, och han övervägde att sluta. Men han övertalades att stanna kvar. 

När jag lyssnar på Arne Ljungqvists sommarprogram undrar jag var tävlingsidrotten hade varit i dag om han inte stannat kvar. Hans driv för att försöka göra tävlingsidrotten ren och rättvis är starkt. Det kan inte alltid ha varit lätt. Kända idrottare som Ricky Bruch krävde hans avgång efter att han fått steroider uppsatta på listan över förbjudna preparat. Organisationer, länder och enskilda personer har motarbetat honom genom åren. 

Men han har kämpat på. Det finns dock ingen skadeglädje när han berättar om alla kända idrottspersoner som fastnat i dopningskontroller. 

Jag minns hur min familj satt framför tv:n och såg Ben Johnson vinna över Carl Lewis i 100-metersloppet i OS i Seoul 1988. Det var så häftigt. Men jag minns också den enorma besvikelsen när det visade sig att Ben Johnson var dopad. Arne Ljungqvist var den som var tvungen att berätta om testresultatet för den samlade världspressen. 

Han berättar mycket lite om sitt privata liv i sitt sommarprogram, men det gör ingenting. För trots att jag är rätt ointresserad av sport och vet hur det gick i många kända dopningsfall är det ändå spännande att höra om hur det gick till bakom kulisserna.

"Sommar i P1" sänds klockan 13.00 varje dag, och släpps som podd klockan sju samma morgon. Här kan du läsa DN:s kommentarer till programmen vartefter de sänds.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.