Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sopranen-johanna-wallroth-fick-forsta-pris-i-mirjam-helin-tavlingen/

Kultur

Sopranen Johanna Wallroth fick första pris i Mirjam Helin-tävlingen

Johanna Wallroth. Foto: Faran Holzer

Den 25-åriga sopranen Johanna Wallroth har som första svensk vunnit första pris och 30.000 euro i den prestigefulla Mirjam Helin-sångtävlingen som ordnas var femte år i Helsingfors. 

Det var sånginsatserna i arian ”No word from Tom” ur Stravinskys ”Rucklarens väg” och ”Je veux vivre” ur Gounods ”Romeo och Julia” som gav Johanna Wallroth segern. Men den 25-åriga sopranen har inte alltid drömt om att sjunga – hennes första passion var dans. 

– Från tre års ålder har jag dansat. Först i barn- och ungdomskompanier och på gymnasiet gick jag på Kungliga Svenska balettskolan. Sedan valde jag sången. Efter två års musikstudier i Danmark sökte jag mig till Universität für musik und darstellende Kunst Wien och där studerar jag sedan hösten 2016.

Hon har också redan hunnit med en hel del roller, bland annat som Barbarina i ”Figaros bröllop” och Amor i ”Orfeus och Eurydike” på Confidencen. Hon har även sjungit i Moskva och på Schönbrunns slottsteater i Wien. 

Den 30 juni sjunger Johanna Wallroth på Birgit Nilsson-museet och i augusti gör hon rollen som Ismene i Telemanns ”Orpheus” på Vadstena-Akademien.