Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Soran Ismail tystnar i Sveriges Radio

Soran Ismail tystnar i Sveriges Radio. Efter februari månad slutar komikern att medverka i ”Morgonpasset i P 3” eftersom Sveriges Radio anser att han är för politisk.

– Vi kan inte ha programledare som säger att de hatar Sverigedemokraterna under ett val, säger Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P 3 Stockholm, till Aftonbladet.

Soran Ismail har kontrakt med Sveriges Radio, SR, fram till årsskiftet, men i podcasten ”Tsknas” berättar komikern att han placerats ”i karantän” av SR.

– Oavsett vad man tycker om sakfrågan kan vi inte ha programledare i Sveriges Radio som är så öppna med sina åsikter om ett riksdagsparti, säger hon till Aftonbladet och betonade i ett pressmeddelande som skickades ut senare under onsdagen att Soran Ismail inte är avstängd:

– Han har själv valt att fortsätta som debattör under valrörelsen och då avstå programledaruppdrag.

SR:s beslut om Soran Ismail kommer bara drygt en vecka efter att juristen och opinionsbildaren Alice Teodorescu anklagade Alexandra Pascalidou, programledare för nya ”P1 Debatt”, för att ha varit partisk i en debatt om rasism. Två dagar senare bad programledaren och de ansvariga på P1 om ursäkt för att Alice Teodorescu känt sig förminskad.

Public service-företagens värnande om neutraliteten inför valet har även lett till andra politiska prövningar. Timbuktus och Sebbe Staxxs låt ”Svarta duvor & vissna liljor” får inte längre spelas okommenterad i SR:s vanliga musikflöde. Förra veckan beslutade också SVT att inte visa Stefan Jarls systemkritiska dokumentärfilm

”Godheten” före riksdagsvalet, något som regissören själv ansåg vara ”en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten”.

Att sådana här diskussioner uppstår under ett valår är ett hälsotecken, menar förläggaren och journalisten Svante Weyler. Han har själv en bakgrund på Sveriges Radio och blev 2010 fälld av Granskningsnämnden för en krönika i P 1:s ”Godmorgon världen”.

– Under ett valår är allting infekterat. Det vägs och mäts och det har att göra med att våra etermedier ägnar sig extremt mycket åt politik. Föreställ dig motsatsen, att de gjorde en kommersiell bedömning och sa att ”vi ägnar oss bara åt det våra lyssnare är intresserade av”. Vad skulle hända med Europavalet då? Det skulle förmodligen förbigås med tystnad, säger han.

Samtidigt tycker han att en överdriven tolkning av kravet på opartiskhet kan bli närmast komisk i valtider:

– Den andra ytterligheten är att vi har en person som säger att landet går bättre än någonsin, då måste vi hitta någon annan som säger att allt håller på att gå åt helvete. Någon älskade socialdemokraterna i P 4 Västerbotten, då måste vi ha någon som gillar högern i Skåne. Det kan till slut leda till groteska redaktionella bedömningar, säger han och varnar också för att tillmäta reaktioner på sociala medier alltför stor betydelse:

– Vi vet inte om det betyder fem upprörda personer eller fem tusen. Gör man sig känslig för det som kallas storm i sociala medier, då kommer det här att bli en pest. Då kan det få en förlamande inverkan på medverkande i etermedia och framkalla en väldig ängslan hos programledare, säger han.

Soran Ismail ska vara med i Morgonpasset nästa gång den 16 februari. Sedan försvinner han den 25 februari och återkommer enligt SR direkt efter valet.

DN har sökt Soran Ismail.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.