Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Spelbranschen skapar initiativ för mångfald

Foto: Privat

DN har tidigare i artiklar berättat om kvinnliga spelare som efter att ha talat öppet om spelvärldens exkluderande av kvinnor mordhotas och trakasseras. Nu startas projektet Diversi av Dataspelsbranschen för att motverka detta.

Milda Rönn är en av initiativtagarna till nystartade projektet Diversi.

– Trakasserierna hämmar branschen eftersom den inte släpper in människor som vill utveckla den. Men vi är beroende av varandra, vi måste vara ett kollektiv så att ingen får bära hundhuvudet, säger hon.

Diversi ska bland annat utöva tryck på företag, som i sin tur ska påverka spelkulturen.

– Gameridentiteten är en ung manlig nörd och det ses helt enkelt som hotfullt att de kvinnliga spelarna blir fler och fler. Det är ingen ny företeelse men det är lika tragiskt för det. Det enda positiva är att de reaktionära krafterna vet att tiderna förändras, det här är deras dödsryckningar. Utvecklingen är ofrånkomlig men den går inte tillräckligt snabbt, den behöver skyndas på. Varje dag som någon får utstå hot och trakasserier är en dag för mycket, säger Rönn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.