Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Spelutvecklare registrerar ”cyberpunk” som varumärke

Foto: CD Projekt Red

Vännerna av science fiction är djupt missnöjda efter beskedet att polska spelutvecklaren CD Projekt har inregistrerat begreppet ”cyberpunk” som varumärke. Detta inför lanseringen av nya rollspelet ”Cyberpunk 2077”, som i dagsläget är planerat att släppas 2019.

Det välbekanta begreppet användes första gången av författaren Bruce Bethke 1980 som titel på en sf-novell. Sedan dess har den kommit att användas för att beskriva fiktioner som utspelar sig i framtida, ofta dystopiska, samhällen. Till världsbilden hör avancerad teknologi, tonvikt på cerebrala datorer och genetisk ingenjörskonst, samt att samhället styrs snarare av gigantiska företag än folkvalda politiker.

Just denna senare aspekt gör varumärkesregistreringen extra ironisk. Författare som William Gibson och Bruce Sterling och filmare som Ridley Scott kan nicka igenkännande.

Dessutom är ”Cyberpunk 2077” inte en orginalidé, utan bygger på brädspelet ”Cyberpunk 2020”.

Den polska utvecklaren har bemött kritiken mycket ödmjukt. I en förklaring på twitter skriver man: ”Vi vill skydda vårt hårda arbete och vi tänker inte använda varumärket på något offensivt sätt – det är bara för självförsvar”.

Projekt Red menar alltså att de har köpt rättigheterna för att förhindra att någon annan till exempel skulle göra ett ”Cyberpunk 2078” och därmed förvirra spelarna.

Förklaringen verkar ha fallit väl ut hos kritikerna. Kanske för att utvecklaren sedan tidigare har ett utmärkt rykte. Projekt Reds succéserie om ”The Witcher” är ett av det senaste decenniets största rollspelstriumfer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.