Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Spotify beskylls för att försöka stoppa forskningsprojekt

Foto: Maja Suslin/TT

Ett svenskt forskningsprojekt om Spotifys algoritmer fick medial spridning – då reagerade strömningsföretaget med mejl till projektets finansiär. Forskarna säger att Spotify velat strypa finansieringen och kallar det ”ett hot mot fri forskning”.

 

 

Spotify har hamnat i blåsväder angående fri forskning, rapporterar Computer Sweden. De senaste åren har ett forskningslag vid Umeå universitet kartlagt Spotifys algoritmer genom att bland annat skapa stora mängder profiler som får ”lyssna” på olika sorters musik. Därefter har laget studerat vilken sorts musik som rekommenderas för dessa olika användare.

I maj fick nyheten om projektet spridning genom en intervju i Dagens Industri. Då hörde Spotify av sig till projektledaren Pelle Snickars, medieprofessor vid Umeå universitet. Strömningsföretaget ifrågasatte gruppens arbetsmetoder, men ville inte ta ett möte för vidare diskussion med Snickars. I stället kontaktade de finansiären, Vetenskapsrådet.

I ett mejl till Vetenskapsrådet skriver Spotifys jurist att forskningslaget bryter mot strömningsföretagets användarvillkor. Juristen fortsätter med att Spotify ”förutsätter att nämnda systematiska villkorsbrott inte varit kända för Vetenskapsrådet” och att ”det är Spotifys förhoppning att Vetenskapsrådet agerar resolut i syfte att säkerställa att oredliga eller villkorsstridiga metoder upphör omedelbart”, enligt Computer Sweden.

Pelle Snickars sammanfattar historien med att ”ett företag hotar fri forskning”. Rasmus Fleischer, en av forskarna i gruppen, tycker att Spotifys juridiska argument är ”skrattretande”:

— Det handlar om att systematiskt försöka att blanda ihop korten och sätta likhetstecken mellan brott mot användarvillkor, brott mot forskningsetik och kanske också brott mot lagen – vilket är tre helt olika saker, säger han till Computer Sweden.

Spotify säger själva att de inte försökt stoppa finansieringen. I ett mejl till tidningen skriver kommunikationschefen Sofie Grant att Vetenskapsrådet ”gjort en felaktig tolkning” och upprepar juristens formulering: att Spotify har ”uppmanat Vetenskapsrådet att agera resolut i syfte att säkerställa att oredliga metoder upphör omedelbart”.

Vetenskapsrådets chefsjurist Anna Hörlund säger till Computer Sweden att hon ”aldrig stött på något liknande tidigare”. Rasmus Fleicher avslutar artikeln med orden:

— Jag tycker det är fult och ganska oväntat. Om inte annat blev jag förvånad över att de skjuter sig själva i foten på ett sådant sätt, för det ser inte så himla bra ut.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.