Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Spotify börjar göra egen musik – under påhittade namn

Spotify ska enligt Music Business Worldwide ha börjat producera egen musik under fingerade namn.
Spotify ska enligt Music Business Worldwide ha börjat producera egen musik under fingerade namn. Foto: Christine Olsson/TT

Spotify har börjat producera egna låtar till sina populära spellistor. Enligt sajten Music Business Worldwide ligger låtarna under fingerade namn på populära spellistor på strömningstjänsten för att musiktjänsten ska slippa betala royaltypengar.

Enligt sajten Music Business Worldwide har Spotify under de senaste månaderna betalat producenter för att skapa musik efter särskilda musikaliska riktlinjer. Låtarna ska ligga på populära spellistor som ”chill” och ”running”, och vissa av dem har flera hundra tusen lyssningar.

Låtarna är oftast instrumentella, och läggs ut på spellistorna under fingerade namn, enligt anonyma källor till sajten. Producenterna får en fast summa för sitt arbete, medan Spotify tar rättigheterna till musiken och därmed slipper betala pengar till skivbolag eller artister.

Nyheten kommer samtidigt som Spotify förhandlar om nya kontrakt med de största skivbolagen. Enligt Music Business Worldwide har strömningstjänsten just nu inga långtidsavtal med de tre största skivbolagen Universal, Sony Music och Warner. Och enligt deras källor känner de stora skivbolagen inte till den egenproducerade musiken på Spotify.

När DN kontaktar Spotify vill man inte officiellt kommentera uppgifterna om den egenproducerade musiken. Man medger dock att det finns musik som producerats specifikt för vissa spellistor, men menar att de som skapat dessa låtar får royaltypengar för dem.

Till exempel finns ett samarbete med DJ Tiësto, där han har gjort särskild musik anpassad för löpning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.