Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/spotify-raderar-vitmaktmusik-efter-granskning/

KULTUR

Spotify raderar vitmaktmusik efter granskning

Minst 37 musikgrupper som gör vitmaktmusik har kunnat sprida och tjäna pengar på sitt innehåll via Spotify.

”Vi har tagit bort många av de band som identifierats, medan vi omedelbart granskar resten”, skriver en talesperson på Spotify till DN.

På flera musikplattformar har band som gör vitmaktmusik kunnat göra sin musik tillgänglig, marknadsföra sig och tjäna pengar. Den amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) granskade redan 2014 hur vitmaktbanden etablerat sig på musiktjänsten Itunes, något som ledde fram till att tjänsten plockade bort stora mängder musik.

SPLC sammanställde en lista över musikgrupperna och uppmärksammade i samma veva att flera av grupperna också var etablerade på musiktjänsterna Spotify och Amazon. Trots granskningen tilläts flera av musikgrupperna även fortsättningsvis vara etablerade på tjänsterna, enligt SPLC.

En uppföljande granskning, som publicerats av Digital Music News, visar att minst 37 band som gör vitmaktmusik fortfarande i dag är etablerade på Spotify. Kartläggningen har genomförts efter våldsamheterna i Charlottesville, som satt fokus på utbredningen av nynazistiska rörelser i USA.

Enligt Digital Music News är bandets följarskaror på Spotify relativt små – men samtidigt växande. Sajten skriver att banden är enkla att lokalisera, bland annat genom att använda Spotifys funktion för relaterade artister. Man har även hittat en spellista som samlat nazistiska marschlåtar.

DN var på onsdagen i kontakt med Spotify. En talesperson på företaget skriver i ett uttalande att man omgående efter granskningen har vidtagit åtgärder.

"I samband med att vi har blivit uppmärksammade på detta innehåll, har vi tagit bort många av de band som identifierats, medan vi omedelbart granskar resten”, skriver talespersonen.

Spotify uppger att musiken i tjänstens katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, och att det är dessa som ansvarar för innehållet som levereras.

”Olagligt innehåll eller material som uppviglar till hat eller våld gentemot ras, religion, sexualitet eller dylikt, tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att bedöma och ta ner materialet så snart det uppmärksammats”, skriver talespersonen.

Läs mer: Spotify anklagas för att inte betala sina fakturor till Stim