Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/spotify-vill-gora-kvinnliga-artister-till-producenter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Spotify vill göra kvinnliga artister till producenter

Artisten Linnea Henriksson och Jenny Hermanson, vd för Spotify i Norden.
Artisten Linnea Henriksson och Jenny Hermanson, vd för Spotify i Norden. Foto: Alma Vestlund/Studio Emma Svensson

Bland Spotifys mest spelade låtar 2017 fanns inte en enda kvinnlig producent och nästan 90 procent av låtskrivarna var män. Nu har musiktjänsten bjudit in kvinnliga artister till en kurs i att producera musik.

På lördag börjar kursen som är en del av Spotifys jämställdhetssatsning “Equalizer project”. Elva inbjudna artister och låtskrivare med olika bakgrunder och musikstilar  ska gå kursen som pågår under tre helger. 

De inbjudna artister och låtskrivare som kommer att delta i kursen är Janice, Maria Andersson (Sahara Hotnights), Jelassi, Naomi Pilgrim, Beri, Isaac Toll, Namasenda, Iman Conta Hultén, SVEA och Linnea Henriksson.

—  Statistiken talar för sig själv, det finns ett enormt behov att öka mångfalden bland musikskapare och lyfta fram andra röster och perspektiv, säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify som startat projektet.

I kursen ska deltagarna få praktiska och teoretiska verktyg som gör att de kan utvecklas i rollen som producenter. 

 — En producent sitter på mycket makt i skapandeprocessen och det är viktigt att vi får in mer mångfald på den positionen. Vi vill ge deltagarna värdefull kunskap, inspiration och riktigt roliga helger här. Det ska bli fantastiskt att följa deras resa, säger Hermansson. 

Det är inte bristen på kvinnor och transpersoner som artister, låtskrivare och producenter som är problemet menar hon.

— Det finns otroligt många kvinnor och transpersoner som jobbar i den svenska musikbranschen i dag. Vi vill synliggöra dem, bredda deras kontaktnät, rikta strålkastarljuset på de förebilder som finns och öppna dörrarna för nästa generation musikskapare.

Artisterna ska få hjälp med musikskapandet av välkända svenska och internationella producenter, däribland Jenny och Cecilia Vaz, producenter från nätverket Upfront och även amerikanska producenten Trakgirl, som tidigare har jobbat med Timbaland.

Linnea Henriksson är en av artisterna som ska gå producentkursen. Hon är också en av programledarna för projektets podcast ”Equalizer” där hon pratar med kvinnliga artister i branschen om deras arbete. Dessutom skriver och  producerar hon sin egen musik. 

 — Jag har alltid varit väldigt involverad i hela processen i studion, från att skriva min musik till att också ”klä” och producera den, men jag längtar efter att bli ännu mer teknisk och självgående. Det jag dock ser fram emot mest är att få nya kollegor att bolla idéer med, alla med olika musik inom sig. Det känns så otroligt inspirerande och kul att få sätta i gång, säger Henriksson. 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.