Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Språkkrönika: Djurnamn går före barnnamn

Lennart?
Lennart? Foto: IBL

SPRÅKKRÖNIKA. I veckan kom Statistiska centralbyråns siffror för 2016 års nya förnamn. Både bland pojkar och flickor skedde ett tronskifte och nu toppar Alice och Oscar listan.

Alice övertar första platsen för femte gången i historien – medan 2015 års etta Elsa faller tillbaka till fjärde plats. Bland pojkarna är det William som får maka på sig till förmån för Oscar.

Trots många skiften på tio i topp fortsätter namntoppen att vara stabil. Bara tre nya namn tar plats på topp tio – Alicia bland flickorna och Alexander och Noah bland pojkarna.

Årets klättrare är Cleo och Frans. Cleos intåg bland de 100 populäraste namnen innebar att bland annat Tindra försvann från listan. Kanske för att tindra nu blivit allt vanligare som verb i betydelsen ’använda dejtningappen Tinder’?

Namntrender går ofta i cykler. Det brukar ta tre generationer för ett namn att gå från populärt till bortglömt till populärt på nytt. Dagens föräldrar ger sällan sina barn namn efter sig själva eller efter mor och far. Men morfars och farmors generation är däremot ofta en inspirationskälla, särskilt bland högutbildade föräldrar. Flickor får ofta namn från mormor och pojkar från farfar. Om mormor eller farfar inte är i livet så ökar chansen att namnet återanvänds.

Snart är det därmed dags för namnen som hade sin senaste storhetstid under 1930- och 40-talen. Jag anar att Lennart kan göra comeback snart.

En indikator på vilka namn som kan komma i ropet är vad vi döper våra djur till. Ibland ligger nämligen djurnamnen lite före förnamnsutvecklingen. I rastgården är Lennart redan ett populärt hundnamn.

En annan trend som inte minskar i styrka är intresset för unika namn och unika stavningar. Under 2016 fick 8 procent av flickorna och 7 procent av pojkarna namn som de var helt ensamma om. Men det finns en lika stark trend att välja namn som är lätta att uttala, korta och fungerar i flera länder.

Att det är gynnsamt att ge sitt barn ett namn som är enkelt att uttala har dessutom stöd i forskningen. En amerikansk studie nyligen visade att den med ett namn som är enklare att uttala och stava både kan gynnas i karriären och få fler röster i politiska val.

Det verkar finnas två samtidiga spår. En del nyblivna föräldrar väljer enkelhet, andra originalitet. Några väljer tradition, andra vill vara nyskapande. Några är drömmare, andra är realister. Genom namntrenderna speglar de världen alldeles utmärkt just nu.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.