Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-forfattare-skapar-sitt-eget-universum/

Kultur

Språkkrönika: Författare skapar sitt eget universum

Språkliga upprorsmakare och laglydiga går hand i hand. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

En lång rad av författare gör uppror mot språkliga normer. Ändå går språkliga upprorsmakare och laglydiga hand i hand, skriver Anders Svensson i språkkrönikan.

I dagarna är det 30 år sedan Berlinmuren föll. En av de vackraste romanerna om Tysklands återförening är Reinhard Jirgls Avsked från fienderna. Det är inte bara kärleksberättelsen i skuggan av en kollapsad järnridå och Lena Peterssons fina översättning som gör den minnesvärd.

Reinhard Jirgls stil går dessutom på tvärs mot alla skrivregler. Han bryter mot konventionerna för hur siffror ska skrivas: ”som genom 1 dubbelexponering av dessa 2 verkligheter”. Han laborerar även med olika stavningar av och: ”blev nu både angripare & segrare o varenda=1 en speciell tortyr för det utelämnade djuret”.

Därutöver konstruerar han ett eget system av skiljetecken. Tanken är att de ska ge berättelsen en ny dimension. Han inleder meningar med frågetecken och utropstecken för att understryka känslor, använder kolon och likhetstecken för att visa ords inbördes relationer samt avslutar ibland med fem punkter för att signalera annalkande hot: ”?Men kanske (låter jag honom även förmoda) Är även Detta endast 1 ytterligare, 1 annan förmodan, ?ytterligare 1 försök, att ännu 1 gång hämta bilden av kvinnan med ansiktet som 1 vit rävhona ur mörkret.....”

Den som vill göra revolt måste behärska reglerna för att kunna bryta mot dem på ett sätt som har avsedd effekt.

Reinhard Jirgl är en i en lång rad av författare som gör uppror mot språkliga normer. I Kata avslutar Steinar Bragi flera kapitel mitt i ett ord. Karin Smirnoff använder i Jag for ner till bror inga andra skiljetecken än punkt och skriver personnamn enligt mönstret everttaube. Carl Fredrik Reuterswärds Prix Nobel innehåller enbart skiljetecken. Och Johanna Frid hoppar i Nora eller Brinn Oslo brinn mellan de skandinaviska språken.

Om en elev hade använt dessa stilistiska grepp i ett nationellt prov hade det säkerligen blivit många illröda bockar i marginalen. Det standardiserade skriftspråket har sina givna regler. I skolan lär vi oss att följa dem.

En författare skapar sitt eget universum. Där kan regelbrott vara normen. Men att konstruera egna regler är också ett grepp. Ernest Vincent Wright och Georges Perec har till exempel skrivit romaner helt befriade från bokstaven e.

Ändå går språkliga upprorsmakare och laglydiga hand i hand. Den som vill göra revolt måste behärska reglerna för att kunna bryta mot dem på ett sätt som har avsedd effekt.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

anders@spraktidningen.se 

Gör veckans språktest: Vad betyder orden? 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet. Du kan få svar på många andra språkfrågor i Språkrådets Frågelådan. Här finns även kontakt­information till Språkrådet.