Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-fragan-om-de-eller-dem-irriterar-allra-mest/

Kultur

Språkkrönika: Frågan om de eller dem irriterar allra mest

Vilket är korrekt? De eller dem har köpt en bil. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

SPRÅKKRÖNIKA. De eller dem? Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen, vet svaret på frågan som ger alltför många huvudbry.

En läsare skriver till mig och berättar att han ryser: ”Att det skall vara så svårt att skilja på de och dem. Att så många svenskar, och till och med många journalister, som lever på att skriva, saknar den elementära kunskapen i bruket av dessa två ord är sorgligt!”

Han är långtifrån ensam om att reagera på felaktig användning av de och dem. Om innehållet i min mejlkorg kunde omvandlas till en irritationsdiagnos över svenskt språkbruk skulle de och dem hamna i topp – kanske jämte felaktiga särskrivningar och sammanblandning av var och vart. Dessutom rankar sex av tio svensklärare de och dem som den språkriktighetsfråga som skapar mest besvär för eleverna.

I talspråk är det formen dom som dominerar. Eftersom vi i talet i regel inte skiljer på subjektsformen de och objektsformen dem kan det tyckas logiskt att många har svårt att hålla isär formerna i skrift. I många sammanhang går det bra att skriva dom. Men i mer formella texter kan dom kännas för vardagligt.

För den som tvekar i valet mellan de och dem finns en metod som räcker långt. Pröva att ersätta de/dem med jag/mig. Om valet faller på jag är det subjektsformen de som är rätt:

Jag har köpt en bil.
De har köpt en bil.
Dem har köpt en bil.
(Fel)

Om det däremot är mig som är korrekt ska objektsformen dem användas:

Hon gav mig en cykel.
Hon gav dem en cykel.
Hon gav de en cykel.
(Fel)

Det här är ingen patentlösning som täcker alla tänkbara situationer. Men den som lär sig knepet kommer knappast att göra bort sig på ett sätt som verkligen sticker i ögonen.

Den som fortfarande är osäker och behöver chansa gör klokt i att välja de. Dels är de tolv gånger vanligare än dem, dels är dem felaktigt använt som subjektsform det som stör mest:

Dem äter bananer. (Fel)

Brevskrivaren har noterat detta: ”Inte sällan sker dessutom felskrivningarna i sammanhang när folk anstränger sig för att skriva välformulerat, då blir det än löjligare…”

Just det kan faktiskt vara ett skäl för den som är osäker att använda talspråksformen dom även i skrift. Det är trots allt bättre att vara lite för informell än att hamna helt snett.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

anders@spraktidningen.se 

Testa veckans ordkviss: Vad betyder orden? 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet.

Läs fler frågor här