Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-motets-mys-saknas-i-sammantradet/

Kultur

Språkkrönika: Mötets mys saknas i sammanträdet

Ingredienser som gör sammanträdet till ett möte. Foto: Mark Earthy

SPRÅKKRÖNIKA. ”Är det för att allt ska vara så mysigt hela tiden som vi numera håller möten i stället för sammanträden?” skämtar en kollega på redaktionen. 

Rätta artikel

Iakttagelsen är träffsäker. Ordet möte är betydligt vanligare i svenskan – och det används ofta i stället för sammanträde, ett ord som till skillnad från möte är lite på tillbakagång. Efter att snabbt ha undersökt bruket av de två orden i svensk press vandrar mina tankar vidare till en förening där ordföranden brukade kalla styrelsen till sammanträdesmöten.

Första gången jag såg ordet tyckte jag att sammanträdesmöte var nästan lika mycket tårta på tårta som att säga bordtennispingis. Men kollegans reflektion fick mig att betrakta sammanträdesmöte i nytt ljus.

Ett möte är en planerad sammankomst – till exempel för en styrelse. Men ett möte kan också vara en avtalad eller slumpartad träff med exempelvis en vän eller en älskare. Sammanträde är mer formellt. En styrelse ägnar sig definitivt åt att sammanträda, men det går knappast att kalla ett möte med en vän för ett sammanträde eftersom formalitetsgraden signalerar att det finns en dagordning och att det förs anteckningar. I ordet möte finns helt enkelt en trevlighetspotential som saknas i sammanträde.

Kanske var det mötets möjliga mysfaktor som gav upphov till tautologin sammanträdesmöte. Länge präglades sammanträdena av dålig närvaro och småsur stämning. De ledamöter som dök upp hade ofta hemlängtan i blicken redan när de kom innanför dörren.

Det var nog inte avsiktligt, men ordet sammanträdesmöte gjorde debut i kallelserna ungefär samtidigt som ordföranden började utlova fika och en stunds trevlig samvaro.

Och det funkade. Det blev trivsammare. Sammanträdesmötet var ett formellt sammanträde – med reservationer, justerare och protokoll – men med den mer informella och lättsamma stämning som ryms i ordet möte.

Själv var jag sekreterare i styrelsen och höll mig i protokollen till sammanträde. Att skriva sammanträdesmöte hade känts för mycket kaka på kaka – något som det för övrigt också bjöds på i trivselns tecken.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

anders@spraktidningen.se 

 

Läs fler frågor om språket