Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-nya-ord-for-gamla-foreteelser/

Kultur

Språkkrönika: Nya ord för gamla företeelser

O-ekologisk komjölk, eller kanske någon havrevariant? Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya ord börjar användas för att beteckna gamla företeelser. Några exempel är komjölk, tjock-tv, isbandy och naturgräs, skriver Karin Skagerberg i språkkrönikan.

I huset där jag bor har vi en Facebookgrupp för alla grannar – ni vet där man skriva om man behöver hjälp med att vattna blommorna, låna en slagborr eller vill klaga på ludd i torktumlaren i tvättstugan. Nyligen skrev en granne och förklarade att de hade fått fel leverans av mat och att det därför fanns oekologiska ägg att hämta om någon ville ha. O-ekologiska ägg. Alltså icke-ekologiska. Eller vanliga ägg, som jag kanske skulle ha kallat dem.

Förutom att det fick mig att känna mig som en förtappad själ när jag började tänka på de mängder av oekologiska ägg jag satt i mig i mina dagar, så fick meddelandet mig att fundera lite på prefixet. Alltså det lilla o:et innan ekologisk, som markerade att ekologiska ägg är, eller i alla fall borde vara, normen. 

Tätt sammankopplat (nåja) med o är ko – i alla fall vad poängen för den här krönikan beträffar. Ko framför mjölk blir nämligen komjölk, och det blev jag ombedd att inhandla för inte så länge sedan. Att jag inte ombads köpa mjölk, rätt och slätt, berodde väl på att jag förväntades norpa åt mig någon havrevariant om jag inte fick tydliga direktiv.

Den här typen av nya ord för gamla företeelser kallas ibland retronymer. Andra exempel är tjock-tv och isbandy. Och sedan fotboll började spelas på konstgräs kan det i vissa sammanhang vara viktigt att påpeka när underlaget faktiskt är naturgräs.

Naturligt är det också att språket på detta vis följer samhällsutvecklingen och även att det som tidigare betraktats som det ovanliga i vissa kretsar kan bli den språkliga normen. Språket är ju som bekant dynamiskt, men också personligt: När jag var liten refererade jag och min lillebror till exempel till de tråkiga programmen på tv som o-tecknade, eftersom de inte var tecknade, utan innehöll riktiga människor hämtade från verkligheten.

Dagens språkliga verklighet ser ut som så att vissa – exempelvis mina grannar – anser att ekologiska ägg är normen, och att vissa – exempelvis veganer – oftare pratar om komjölk än andra, exempelvis köttätare (eller icke-veganer, som man också skulle kunna kalla dem).

Karin Skagerberg är redaktör på Språktidningen.

karin@spraktidningen.se 

Gör veckans språktest: Vad betyder orden? 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet. Du kan få svar på många andra språkfrågor i Språkrådets Frågelådan. Här finns även kontakt­information till Språkrådet.