Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-ordval-kan-avsloja-psykisk-ohalsa/

Kultur

Språkkrönika: Ordval kan avslöja psykisk ohälsa

I framtiden kan kanske Facebook och andra it-jättar hålla koll på ditt mående. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vill du berätta för Facebook hur du mår? Ordvalet på sociala medier kan avslöja psykisk ohälsa, skriver Jonas Mattsson i språkkrönikan.

Hur du formulerar dig på sociala medier kan avslöja hur du mår innerst inne. De ord vi använder på Facebook kan förutspå depression bättre än de frågeformulär som används för att sätta diagnosen. Detta enligt amerikanska forskare som har analyserat vårt språk på den sociala plattformen.

Att deprimerade använder fler ord som har att göra med negativa känslor, som ledsen, saknad och tårar, är föga förvånande. Lite mer oväntat är kanske att nedstämda skriver mer i första person singular: jag. Men det är inte heller så konstigt. I tidningen Modern Psykologi förklarar nestorn inom forskningen om språk och psykiatri, James Pennebaker, deprimerades ökade användning av jag och mig. Han menar att ”när du har ont – oavsett om det är känslomässig eller fysisk smärta – så studsar din uppmärksamhet alltid tillbaka till dig själv”.

Kanske mer förvånande är resultaten i den brittiska studie som visar att ord som alla, ingenting, ständigt, definitivt och totalt kunde förutsäga vilka personer som var deprimerade. Forskarna bakom studien har jämfört språket i 64 engelskspråkiga depressionsforum på nätet med andra mer neutrala forum. De såg att det svartvita tankesätt som ordvalet signalerar kan kopplas till depression. Det svartvita tänkandet är till och med en tydligare indikator på depression än negativt laddade ord.

Som så ofta i forskning så återstår att fastställa vad som är hönan och vad som är ägget. Leder språkbruket till depression eller är det så att depressionen tvärtom påverkar språket?

De brittiska forskarna har redan börjat utveckla en app som kan hjälpa psykologer att följa hur deras patienter mår och anpassa sin behandling efter det – och ingripa när språket pekar på självmordsrisk.

Kan nästa steg vara att it-jättarna samarbetar med vården för att förebygga den ökande psykiska ohälsan? Vi har redan vant oss vid att annonserna på våra skärmar har kusligt mycket att göra med vad vi gjorde nyss på nätet. Vad skulle du säga om Google, Facebook och Instagram börjar styra ditt innehåll mot stödtjänster för psykisk hälsa, baserat på ditt ordval?

Jonas Mattsson är redaktör på Språktidningen

jonas@spraktidningen.se

Gör veckans språktest: Vad betyder orden? 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet. Du kan få svar på många andra språkfrågor i Språkrådets Frågelådan. Här finns även kontakt­information till Språkrådet.