Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-schyssta-bananer-eller/

Kultur

Språkkrönika: Schyssta bananer, eller?

Två sjysta, sjyssta, schysta, schyssta, justea eller justa bananer? Foto: TT

SPRÅKKRÖNIKA. Det är schysst när stavningsregler är konsekventa. Men få ord har så många konkurrerande stavningar som schysst. Och det skrivsätt som flest tycker känns schysst har inte riktigt släppts in i det språkliga finrummet.

Juste, ”rättvis och ärlig”, lånades in i svenskan under sent 1600-tal. Ordet nådde svenskan via franskan, men ursprunget är latinets justus, ”laglig”. Det dröjde till 1960-talet innan stavningskaoset bröt ut på allvar. Än i dag råder förvirring om hur ordet bör stavas: juste, sjyst, sjysst, schyst eller schysst?

Länge rekommenderade språkvården sjyst. Det var visserligen en stavning som dolde att ordet lånats in från franskan, men sjyst betraktades som lättare att böja än juste. Två sjysta bananer ansågs helt enkelt fungera bättre i skrift än två justa/justea bananer. Dessutom var sj-stavningen anpassad till stavningsregler för sje-ljudet.

Däremot var språkvården mindre förtjust i schyst och schysst. Stavningen sch brukar nämligen signalera att ett ord har lånats in från tyskan.

Och det var tummen ned även för sjysst. Skälet var att stavningen med två s kunde ge intryck av att vara en böjning av ett adjektiv som skulle heta sjyss i grundform. Dessutom behövs bara två konsonanter efter en vokal för att vokalen ska uttalas kort, som i tysk och pyts.

Språkvårdens rekommendation av sjyst fick inget brett genomslag. Numera är schysst den i särklass vanligaste stavningen med schyst som god tvåa. Men förvirringen är inte historia. För några år sedan var hur stavas schysst? en av de snabbast ökande sökningarna på Google.

I dag har språkvården ändrat sig om schysst. Det är den stavning som Språkrådet förordar jämte sjyst och juste. Ordböckerna håller inte med. I Svenska Akademiens ordlista, SAOL, finns schyst, sjyst och juste. I Svensk ordbok – som även den ges ut av Svenska Akademien – nämns dessutom schysst.

I vanliga fall brukar SAOL fungera som stavningsnorm. Men när det gäller schysst ser det ut som att språkbrukarna redan har lyckats med normupproret. Även om stavningsregler inte alltid är konsekventa finns det åtminstone en pålitlig regel: när tillräckligt många gör fel blir det så småningom rätt.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

anders@spraktidningen.se 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet.
Du kan få svar på många andra språkfrågor i Språk­rådets Frågelådan. Här finns även kontakt­information till Språkrådet.