Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Språkkrönika: Snart får fler fira namnsdag

Anna Kinberg Batra och Lars Ohly har Sveriges två vanligaste förnamn.
Anna Kinberg Batra och Lars Ohly har Sveriges två vanligaste förnamn. Foto: DN

SPRÅKKRÖNIKA. Grattis Patrik och Patricia! Söndagen den 16 april har vi namnsdag.

Enligt SCB är vi sammanlagt 58.953 stycken, om man räknar alla förnamn och alla stavningar, som Patrick, Patrique, Pathricia. Flest är Patrik, 41.694 stycken, medan ni två som stavar Patrix och Pathrick är unika.

Tillsammans är vi som firar namnsdag på söndagen knappt sex promille av Sveriges befolkning. Men listan över namnsdagar innehåller både ovanligare namn, och namn som är betydligt vanligare. Den 9 december kan till exempel 104.951 Anna fira namnsdag och den 10 augusti firar 90.716 Lars. Anna och Lars är de vanligaste namnen i Sverige.

Svenska medborgare bär drygt 150.000 olika namn. Det är alltså inte praktiskt möjligt att ge varje namn en dag. Men antalet namn med fler än 500 bärare är bara omkring 700, och det stämmer bättre med namnlängden, som just nu innehåller 618 namn.

Listan med namnsdagar som används i dag började gälla 2001 och den är framarbetad av en namnkommitté med representanter från Svenska akademien, förlag som ger ut almanackor, språkvården, språkinstitutioner och Svenska kyrkan. Att de möttes och kunde komma överens var effekten av det namnsdagskaos som rådde på 1990-talet. Då fanns det flera olika kalendrar och listor med olika antal namn och olika namnsdagar. Alltför många kunde fira alltför ofta; det hade gått inflation i namnsdagar.

Namnlängden som vi använder i dag är därför en avvägning mellan att många svenskar ska få fira namnsdag och en önskan om historisk kontinuitet. När namngivningens modevågor går höga, ska namnsdagarna stå stabilt. Men det går samtidigt inte att vara för konservativ. Då skulle allt fler med nya namn inte få fira och namnlängden till slut bara bli historisk och ointressant.

Den senaste lilla förändringen i namnlängden skedde 2015. Då fick Emmy och Jasmin komma med. De delar dag med Emma (23 juli) respektive Jesper (26 juli). Emmy är ett smeknamn av Emma och Emelie. Jesper och Jasmin har persisk bakgrund.

Nästa år kommer Saga att ta plats vid sidan av Siv den 8 mars och Ronja jämte Ida den 14 september. Fler som får fira alltså.

Grattis!

Läs fler frågor och krönikor om språket här

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.