Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-vad-vantar-bortom-superlativerna-nar-finast-inte-racker-till/

Kultur

Språkkrönika: Vad väntar bortom superlativerna när ”finast” inte räcker till?

Finaste fikat med bästaste vännen? Foto: Martina Holmberg / TT

I dag kan vi läsa att ”jag och finaste ska gå ut ikväll”. Hur ska man förstå detta vilsna superlativ utan bestämd artikel?, frågar sig Språktidningens redaktör Cecilia Christner.

”Hej, fina Cecilia!” Jag måste säga att jag studsade till när jag fick ett jobbmejl med den inledningen. Vänligt menat förstås, men en komplimang som känns … ovan i sammanhanget.

Men i sociala medier och i talspråk mellan vänner, framför allt i yngre generationer, är feelgood och pepp legio. På nätet är det gott om styrkekramar. Så det är lätt hänt att det intima språket spiller över på arbetslivet.

Det kan vara skälet till att språkbruket i sociala medier och i talspråket på senare år har trappats upp. Det räcker inte att säga att någon är fin. Hen – ofta är det en hon – måste vara finast. På vägen tappar man ofta den bestämda artikeln: finaste Karin. Vad betyder den försvunna artikeln den före adjektivet i superlativ? Kanske är innebörden inte att Karin är finast, men att hon på alla sätt och vis är en god vän. 

Ofta står också finast utan bestämningsord, men i bestämd form: Tack, finaste. Doktoranden Per Klang vid Uppsala universitet har i en genomgång av texter från sociala medier kunnat se att positiva utrop av den typen där finaste, bästa, snyggaste och sötaste ingår är i majoritet. Dessa så kallade substantiverade superlativ är inte något nytt påfund; man har utelämnat pronomen och substantiv förr, oftast i just utrop och hälsningsfraser: Å käraste eller godnatt, sötaste. 

Överdrifter kan ju vara bra, som i Å, tack för hjälpen. Du är bäst!

Men i dag kan vi läsa att ”jag och finaste ska gå ut ikväll”. Hur ska man förstå detta vilsna superlativ utan bestämd artikel? Månne en gissningslek där sammanhanget kan ge svaret? Det gäller kanske även statusuppdateringar som middag med de finaste eller fika med de bästa! Här är det fråga om flera personer, men vilka de är framgår inte. Men ofta åtföljs utsagan av en bild. 

Strösslat med superlativer har man gjort förr. Överdrifter kan ju vara bra, som i Å, tack för hjälpen. Du är bäst!

Men när det inte går att komparera adjektiven mera än fin, finare, finast och bra, bättre, bäst och orden inte längre räcker till för att beskriva hur fin och bra någon är, vad väntar då bortom superlativerna?

Cecilia Christner Riad är redaktör på Språktidningen.

cecilia@spraktidningen.se