Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronika-varfor-talar-journalister-om-oppen-gata/

Kultur

Språkkrönika: Varför talar journalister om öppen gata?

Begreppet ”öppen gata” understryker övermodet i ett dåd. Foto: Johan Nilsson/TT

SPRÅKKRÖNIKA. Begreppen ”öppen gata” och ”stängd match” avhandlas i veckans språkkrönika.

Stadsdelen som jag bor granne med hamnade nyligen på polisens lista över särskilt utsatta områden. Ett skäl var att narkotikahandel de senaste åren blivit ett allt större problem. Ett annat var grov våldsbrottslighet med koppling till kriminella gäng. För en tid sedan sköts en man i huvudet av en maskerad mördare. Efter att ha avlossat sju till åtta skott körde gärningsmannen snabbt från platsen i en stulen bil. I medierna beskrevs det som ett mord på öppen gata.

Just när det handlar om allvarliga brott används i svensk press ofta formuleringen öppen gata. Det talades till exempel om att Olof Palme sköts på öppen gata. Efter mordet på Anna Lindh undrade flera debattörer om inte svenska politiker längre var säkra på öppen gata. Bombdåd, våldtäkter, rån och misshandel är andra brott som enligt mediernas rapportering också kan begås på öppen gata.

Ibland får jag frågor om varför journalister talar om öppen gata. Det berättas ju aldrig om några brott som sker på stängd gata.

Öppen gata ska inte tolkas bokstavligt. Uttrycket har i dag betydelsen ”offentligt, på allmän plats, inför allas blickar”. Öppen gata understryker övermodet i ett dåd. Det rör sig om en förövare som är så fräck att den inte tar hänsyn till risken för att andra kan komma till skada eller att det kan finnas vittnen till händelsen.

Det som sker på öppen gata sker helt öppet. Uttrycket utgår från föreställningen om att grova brott inte begås på platser där andra kan se vad som händer. Det är därför som det inte talas om stängd gata som motsats till öppen gata. Föreställningen om att brott begås i det fördolda är helt enkelt normalläget.

När det gäller exempelvis fotbollsmatcher är utgångspunkten i stället att de är öppna. Det behöver inte påpekas att lagen spelar inför publik eftersom det är normen. Men när åskådarna av något skäl portas från arenorna och lagen spelar inför tomma läktare talas det om stängda matcher.

Uttryck som öppen gata och stängd match säger alltså något om förförståelsen. Det är formuleringar som signalerar att något står i strid med förväntningarna. Och det är det oväntade som väcker nyfikenhet och lockar till läsning.

Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

anders@spraktidningen.se 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet.
Du kan få svar på många andra språkfrågor i Språk­rådets Frågelådan. Här finns även kontakt­information till Språkrådet.