Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sprakkronikan-tanken-bakom-orden-ar-viktigast/

Kultur

Språkkrönikan: Tanken bakom orden är viktigast

Ja, hur mår vi i dessa tider?
Ja, hur mår vi i dessa tider? Foto: Jakub Dvorak/Alamy

Tanken bakom orden är viktigare än orden i sig. Det märks inte minst i de tider vi lever i nu, konstaterar Maria Arnstad i språkkrönikan.

”Hur mår du i dessa tider?” Kanske har du fått den frågan nyligen. Att fråga om varandras hälsa ingår i vårt vardagliga samtalsmönster. Efter ett inledande ”Hur mår du?” förväntar vi oss ett svar i stil med ”Jo tack, det är bara bra”.

Vi lägger normalt inte så stor vikt vid svaret, bara ­registrerar det innan vi hastar vidare i tillvaron eller leder in samtalet på väsentligare ting.

Men stundtals kan frågan få ett annat djup, en annan ton. Det händer till exempel om samtalspartnern har varit sjuk eller går igenom någon extra prövande period i livet. Då kan frågan få en avvikande betoning eller satsmelodi: ”Hur mår du?” Vi markerar på så sätt att svaret angår oss. Då kan den också preciseras: ”Hur mår du nu? ”Hur mår du egentligen?” – eller ”Hur mår du i dessa tider?”

Språket är sällan oförutsägbart. I takt med att man tillägnar sig det lär man sig också de mer eller mindre fasta ­uttryck som står till buds i en viss situation. Att hälsningar följer ett fixt mönster är knappast störande – i andra fall är vi känsliga för upprepning.

Språket är ett yxigt verktyg; det flyter trögt utan sina färdiga fraser. Tanken bakom orden är emellertid ­viktigare än orden i sig.

Nu vet ju de flesta vilka tider som råder, och vad frasen i dessa tider syftar på. Den återkommer regelbundet, men växlar lite: i dessa coronatider, i dessa märkliga tider, i dessa svåra tider…

Enligt databasen Mediearkivet användes frasen i dessa tider ungefär 2.000 gånger i svensk press under hela 2019. Nu i maj 2020 finns redan 10.800 belägg i databasen. Inte konstigt att den väcker en smula irritation. ”Man får tydligen inte säga ’i dessa tider’. Folk blir galna”, konstaterar till exempel bloggaren ”Piggelina”.

Och visst kan det kännas som om folk har förvandlats till en hoper krösa-major, som bekymrat skakar sina ­huvuden och utbrister: ”ack, ack, som det har blivit i dessa tider…” Men hur ska man annars sammanfatta läget?

Språket är ett yxigt verktyg; det flyter trögt utan sina färdiga fraser. Tanken bakom orden är emellertid ­viktigare än orden i sig.

Det är värt att begrunda – i dessa tider.

Maria Arnstad är redaktör på Språktidningen.

maria@spraktidningen.se 

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet. Du kan få svar på många andra språkfrågor i Språkrådets Frågelådan. Här finns även kontakt­information till Språkrådet.

Gör veckans språktest: Vad betyder orden?