Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Språkrådets chef går efter strid om nätsajt

Språkrådets chef Lena Ekberg har sagt upp sig. Den omedelbara orsaken är en kontrovers om webbplatsen.

Sedan 2006 ingår Språkrådet i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Det har aldrig varit någon riktigt harmonisk gemenskap.

Språkrådet med 20 anställda har sin bas i Stockholm och har haft en självständig ställning och en egen webbplats. Institutet för språk och folkminnen har totalt 100 anställda i Uppsala, där generaldirektören sitter, och i Lund, Göteborg och Umeå.

Generaldirektören Ingrid Johansson Lind beslöt redan för ett och ett halvt år sedan att Språkrådets webbplats inte längre skulle vara självständig, utan flytta in under den samlade myndighetens webbplats.

– Det betyder inte alls att Språkrådets ställning är hotad, säger hon.

Men Språkrådets chef Lena Ekberg gör en annan bedömning.

– Vi är rädda om vårt varumärke. Vår välbesökta webbplats är en viktig kanal för oss. Vi vill inte bli mindre synliga.

Språkrådets webbplats har många fler besökare än den mer anonyma myndighetens webbplats.

Frågan har under det senaste året blivit alltmer infekterad, och i förra veckan sade Lena Ekberg upp sig.

– Jag hade två krav, att vi skulle ha en webblösning som vi är nöjda med och att vi skulle inleda en diskussion om Språkrådets ställning inom myndigheten. Men positionerna var låsta, och det är generaldirektören som bestämmer.

Lena Ekberg jobbar kvar till den sista juni, och går sedan tillbaka till sin professur i nordiska språk vid Lunds universitet, som hon är tjänstledig ifrån.

Språkrådets 20 anställda är bedrövade, enligt de Saco-anslutnas fackliga företrädare Tommy Lyxell.

– Vi mister en omtyckt och kompetent chef, säger han.

Personalen har skrivit till kulturdepartementet och vädjat om hjälp.

– Vi får inget gehör hos generaldirektören. Den här dragkampen om namnet hämmar vårt arbete. Det är alltid problem med att förklara att Språkrådet, som folk känner till, är en del av Institutet för språk och folkminnen.

Generaldirektör Ingrid Johansson Lind betonar att konflikten inte är personlig.

– Jag beklagar djupt att Lena Ekberg avgår, hon är en fantastiskt duktig chef. Jag har fullt förtroende för henne, men jag ställdes inför ett ultimatum. Mitt beslut att webbplatsen ska integreras står jag fast vid.

Att diskutera Språkrådets ställning inom myndigheten är hon däre­mot beredd att göra, säger hon.

– Jag vill inte på något sätt ta bort eller förminska Språkrådet.

Språkrådet är den största avdelningen inom Institutet för språk och folkminnen. Hos resten av myndigheten har generaldirektören fullt stöd, anser hon.

Hur har konflikten kunnat gå så här långt?

– Det finns en viss myndighets­omognad hos Språkrådet. Alla förstår inte vad det innebär att vara statstjänsteman, ha ansvar åt mer än ett håll och ha ett ramverk att förhålla sig till, säger Ingrid Johansson Lind.

Nu måste hon rekrytera en ny chef för Språkrådet – en uppgift som kan ta sin tid när känslorna svallar och villkoren för uppdraget ter sig osäkra.

Språkrådet placerades under Språknämnden

Svenska språknämnden, Sverigefinska språknämnden och Klarspråksgruppen i regeringskansliet slogs 2006 ihop. Inom den nya organisationen, Språkrådet, ryms också arbetet med lexikon för minoritetsspråk (Lexin) och verksamhet för romska och det svenska teckenspråket.

Språkrådet med 20 anställda blev en avdelning i den omorganiserade myndigheten Institutet för språk och folkminnen med totalt 100 anställda. Generaldirektör är Ingrid Johansson Lind.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.