Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Språkundervisning i fara vid Göteborgs universitet

Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet tar på onsdag beslut om att undervisningen i ryska, italienska, grekiska och fornkyrkoslaviska ska läggas ner.

Enligt ett förslag bör undervisningen i språken ställas in från och med budgetåret 2013. Som argumenten anges det ekonomiska läget, men också elevunderlaget och behovet av stärkt lärarkompetens.

– Att tala om lärarkompetensen är direkt oförskämt. Det handlar om professorer och docenter, säger en anställd vid fakulteten till DN.

– En nedläggning vore en skandal, det skulle innebära att det i framtiden kommer att saknas personer både i samhället och vid universiteten som kan läsa texter av Dostojevskij, Petrarca och Platon på originalspråk. Det enda syftet är besparingar. Det visar på okunskapen inom universitetsledningen om värdet av språk och språkutbildningar.

Tidigare har holländska, hebreiska, polska, bulgariska och tjeckiska försvunnit från Göteborgs universitet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.