Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/spridda-bilder-pastas-visa-hur-svensk-artist-misshandlas/

Musik

Spridda bilder påstås visa hur svensk artist misshandlas

På sociala medier sprids sedan måndagen bilder som påstås visa en känd svensk artist med påståenden om att artisten blivit kidnappad och misshandlad. Under måndagen kommenterade artisten bilderna i en video som publicerades i sociala medier.

”Jag är vid liv och ingen kan göra det jag gör och jag kommer fortsätta så länge jag lever”, säger artisten i videon.

Under måndagen började en serie bilder som påstods föreställa en känd svensk artist cirkulera på sociala medier. På bilderna som DN tagit del av syns en person som uppges vara artisten fasthållen och till synes skadad. 

– Vi har tagit del av uppgifter i sociala medier om att en person har utsatts för brott. Vi utreder just nu om det finns anledning att anta att brott har begåtts. En jourförundersökningsledare håller på att värdera de inkomna uppgifter som inkommit från allmänheten, sa polisens presstalesperson Ola Österling till DN vid 20.30-tiden på måndagskvällen.

Senare under kvällen publicerade artisten en video på ett av sina konton på sociala medier. I videon refererade artisten till de spridda bilderna och sa att alla kan bli kidnappade eller misshandlade. ”Jag är vid liv och ingen kan göra det jag gör och jag kommer fortsätta så länge jag lever”, säger artisten i videon.

Enligt Expressen ska bilderna som spridits på sociala medier vara från mitten av april i år, någonting DN inte kunnat bekräfta. DN har heller inte kunnat bekräfta i vilket sammanhang bilderna är tagna och huruvida en faktisk misshandel eller kidnappning ägt rum. 

– Det vi kan säga är att polisen hanterar den information som har nått oss enligt våra rutiner och i övrigt så kommenterar vi inte någon eventuell polisanmälan eller brottsmisstanke, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till DN på tisdagen.

Det kan enligt svensk lag vara straffbart sprida bild på om att någon utsatts för brott som innefattar ett angrepp mot person, frihet eller frid, eller bild på någon som befinner sig en mycket utsatt situation. Brottet rubriceras i sådana fall som olaga integritetsintrång. 

Det är i nuläget inte känt om det har upprättats någon polisanmälan kring misstänkt olaga integritetsintrång i det aktuella fallet. 

Inläggen om artisten fick dock stor spridning i sociala medier på måndagskvällen och under natten mot tisdag. En första, preliminär dataanalys som DN har gjort kring spridningen på en öppen plattform visar att artistens namn nämndes i fler än 1.000 inlägg mellan klockan 15.30 på måndagen och klockan 07.30 på tisdagen.

DN har sökt artisten och dennes representanter.