Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Springsteen gick på sexklubb i Sverige

Bruce Springsteen 1975.
Bruce Springsteen 1975. Foto: Peter Cunningham/TT

Bruce Springsteen har gett svenskar många minnesvärda ögonblick. Det ”The Boss” själv minns mest från sina Sverigevistelser är när han spelade sönder Ullevi i Göteborg 1985 – och ett sexklubbsbesök i Stockholm 1975.

På tisdagen ges Bruce Springsteens självbiografi ”Born to run” ut. I över 40 år har Bruce Springsteen varit en återkommande gäst i Sverige och blivit en av ”våra” mest folkkära artister, från den ”legendariska” spelningen på Konserthuset i Stockholm 1975 fram till de tre spelningarna på Ullevi i Göteborg i somras.

Spelningen i Stockholm har en speciell plats i Springsteens memoarer. Bruce och hans E Street Band var på sin första Europaturné och tog sig storögt genom kontinenten. Efter Europapremiären i London bar det av till Stockholm den 21 november 1975.

Läs mer: DN:s Malena Rydell recenserar ”Born to run”: Rockhistoria som både fängslar och roar

”Vi åkte till Sverige, där det var mitt i vintern och midnatt dygnet runt. Vi trängdes på små sängar i minimala hotellrum, så vi gick ut på Stockholms gator, där vi på en nattklubb såg en livs levande sexshow, helnakna skandinaver som gav sitt allt”, skriver Springsteen i boken.

”Vi satt på bakersta raden och kacklade som skolpojkar. Det var roligt, skumt och rätt läskigt”, fortsätter han.

Tio år senare återvände Bruce Springsteen till Sverige efter framgången med albumet ”Born in the USA”. Men framgången hade sitt pris. Springsteen skriver i boken om sin frustration över att alltid följas av paparazzifotografer. I Göteborg tar han ut frustrationen på en akustisk gitarr mot en logevägg så att den går i tusen bitar.

Senare gick Springsteen ut och gjorde den klassiska konserten på Ullevi där betongfundamenten på den stora arenan skadades av publikens vildsinta dansande.

”Efter min gitarrslakt gick vi ut på scen och bokstavligen förstörde Ullevi. Det var så många gonzosvenskar som hoppade upp och ner och twistade i takt under 'Twist and Shout' att betongfundamentet sprack. Där fick de.”

Fakta.Bruce Springsteen

Ålder: 67.

Familj: Hustrun Patti Scialfa, tre barn.

Skivdebuterade 1973 och slog igenom 1975 med albumet "Born to run", då han även gjorde sin första Sverigespelning i Stockholm.

En av världens mest hyllade liveartister; gjorde klassiska konserter i Göteborg 1985. Sammanlagt har Bruce Springsteen gjort 36 spelningar i Sverige.

Har belönats med 20 Grammy awards och en Oscar, fick Polarpriset 1997 och invaldes i rockens Hall of fame 1999.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.