Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 08:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/srs-romanpris-till-khemiri/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

SR:s romanpris till Khemiri

Jonas Hassen Khemiri får Sveriges Radios romanpris 2007 för sin bok "Montecore".

Sveriges Radios romanpris instiftades 1993 och har blivit mycket uppskattat av både läsare, lyssnare och författare. Varje år delas en prissumma på 30.000 kronor ut till författaren av "en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion".

Årets pris gick till Jonas Hassen Khemiri för hans roman "Montecore". Lyssnarjuryns motivering löd "För att Jonas Hassen Khemiri i Montecore sätter sin prägel på varje ord i en inspirationstranspiration av kreativitet. Det är en vacker, vemodig men också härligt humoristisk bok..."

- Det känns makalöst fint. Jag blev förvånad, de fem andra är väldigt bra romaner. Jag trodde på Lars Jakobson som har skrivit en väldigt fin roman.

- Planen är att ta prispengarna och sätta sig och skriva, det är det klassiska liksom, jag önskar att jag kunde säga något originellt som att jag skulle köpa tio tusen kylskåpsmagneter. Men det är hela tiden en kamp om tid för mig, det här priset blir skrivtid helt enkelt. I kväll ska jag till Stadsteatern i Göteborg och kolla på premiären av en pjäs som jag har översatt, så det blir nog tid att fira, säger Hassen Khemiri.

De övriga nominerade var Lars Jakobson ("Vid den stora floden"), Sara Stridsberg ("Drömfakulteten"), Astrid Trotzig ("Patrioter"), Kjell Johansson ("Rummet under golvet") och Karl Johan Nilsson ("Mörkrets hastighet").

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.