Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Staden släpper Myrdals verk

Foto: Pressens bild
Makarna Alva och Gunnar Myrdals verk blir för första gången tillgängliga för vem som helst att använda. Det är Stockholms stad som lägger ut verken på nätet.

Alva och Gunnar Myrdals samlade publicerade produktion ska bli tillgänglig att användas fritt. Det har Stockholms stad bestämt.

– Orsaken är varken mer eller mindre än att det som tillhör medborgarna ska vara tillgängligt för medborgarna. Makarna Myrdals författarskap har legat hos oss sedan slutet av 1980-talet. Inga nytryck har gjorts, säger Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP).

Makarna Myrdals betydelse i 1900-talets politiska diskussion är svår att överskatta. Särskilt då den sociala ingenjörskonsten stod som högst i kurs runt seklets mitt. Böckerna ”Kris i befolkningsfrågan” och ”Hur styrs landet” är ett par böcker ur makarnas ymniga produktion. Flera av deras verk har inte kommit i nytryck på mycket länge och går endast att finna på bibliotek och på antikvariat.

– Ett stort problem för vårt kulturarv är att god och viktig litteratur, som inte längre tillhör den allra mest efterfrågade, hamnar på vad man brukar kalla backlist. Bästa sättet att göra det tillgängligt är att både existerande och nytillkommande verk publiceras under en fri licens när staden äger upphovsrätten.

Kulturborgarrådet är starkt engagerad i IT-möjligheter, och Myrdalprojektet är del i satsningen att förse verk med fri licens, så kallad creative commons-licens, som Stockholm lanserade för ett halvår sedan. Hittills har bilder och dokument från Stadsmuseet och Stadsarkivet försetts med sådan fri licens. Sjöstedt uppmanar staten med sina 22 museer att öka takten i den här frågan.

Stadens kulturförvaltning äger genom testamente upphovsrätten till alla makarna Myrdals publicerade arbeten. Det rör sig sammanlagt om ett tjugotal böcker. Regelbundet får staden förfrågningar från forskare, som vill trycka utdrag ur paret Myrdals verk för antologier. På senare tid har staden tillåtit tryck utan att ta ut avgift för det. De fria texterna kommer i framtiden att finnas på stadsbibliotekets hemsida.

Förutom Myrdalmaterialet har staden i sina arkiv bilder, musik, kartor, konst med mera. Kulturförvaltningen har för avsikt att även detta material blir maximalt tillgängligt för medborgarna. Även i det fall staden inte äger upphovsrätten ska arkivmaterial så långt det går publiceras under fria licenser. För nytt material från utomstående personer ska staden bara åta sig arkivering under förutsättning att materialet kan tillgängliggöras under en fri licens.

I grunden handlar det om hur offentlighetsprincipen kan förverkligas fullt ut i det digitala samhället och hur offentliga handlingar upprätthålls. Det är även en demokratifråga eftersom det finns en risk att alla medborgare inte har tillgång till samma information. Alla allmänna handlingar och alla data som kommunen producerar, som inte är belagda med sekretess kan, om de är fria, bli tillgängliga och sökbara i strukturerade och maskinläsbara format på internet.

Tillgängliggörandet av offentliga data ligger i linje med förändringarna i praxis i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, som rör sig mot en alltmer långtgående tolkning av Europakonventionen om rätten till information.

Folkpartisten Madeleine Sjöstedt skrattar åt frågan om varför just socialdemokraterna Myrdals arbeten släpps fria.

– Jag vill inte värdera just deras verk, jag anser att alla författarskap är lika viktiga.

Makarna Myrdals böcker blir fria att använda

Alva Myrdal var socialdemokratisk politiker och diplomat. Åren 1966–73 var hon statsråd och fick Nobels fredspris 1982.

Hon skrev bland annat boken ”Stadsbarn” om förskolan och ”Nation and family” (1941) om den svenska familje- och befolkningspolitiken.

Gunnar Myrdal gifte sig 1924 med Alva. Också han var socialdemokratisk politiker och nationalekonom. I en av sina många böcker, ”Asian drama”, analyserade Gunnar världsfattigdomens orsaker. Han förespråkade en rättvisare fördelning av ekonomiska tillgångar mellan fattiga och rika länder.

I stället för ­upphovsrätt

En upphovsrättshavare som vill dela med sig av sitt verk kan välja att lägga ut delar av eller hela verket under en cc-licens. Vilka delar som ska vara fria för vem som helst att kostnadsfritt kopiera bestämmer den som skapat verket.

Hur skiljer sig creative commons mot copyright?
Copyright är det vanligaste ­skyddet för konstnärliga verk. Ett verk ­skyddat med copyright får inte fritt distribueras, det får inte fritt kopieras och användas i andra sammanhang.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.