Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stadsteatern-i-goteborg-stanger-i-tva-veckor-efter-bekraftat-coronafall/

MUSIK

Konserthuset i Stockholm och Göteborgs stadsteater stänger efter bekräftade coronafall

Konserthuset i Stockholm stänger till 28 mars.
Konserthuset i Stockholm stänger till 28 mars. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Både Konserthuset i Stockholm och Göteborgs stadsteater har medarbetare som testats positivt för det nya coronaviruset. Nu stänger institutionerna i minst två veckors tid.

Även Göteborgsoperan stänger ned all verksamhet för att förhindra smittspridning.

Konserthuset meddelade på torsdagens eftermiddag att ett bekräftat fall av det nya coronaviruset konstaterats hos en av deras medarbetare. Därmed har man beslutat att med omedelbar verkan ställa in samtliga evenemang fram till och med den 28 mars.

Enligt ett pressmeddelande kommer samtliga köpta biljetter att återlösas.

– Det är framför allt vår stora Beethoven-festival, men även all annan verksamhet som påverkas. En av våra medarbetare har konstaterats med coronaviruset och därmed har vi valt att ställa in all verksamhet. Det här det säkraste sättet att ta hand om situationen på, säger Stefan Forsberg, konserthuschef, till DN.

Hur påverkar den nuvarande situationen er verksamhet?

– Det här drabbar hela Scensverige väldigt hårt. Det är för publiken vi spelar, men nu försvinner alla publikintäkter. Nu kommer det bli stora ekonomiska bortfall för en bransch som också är beroende av internationella samarbeten. Konsekvenserna kan bli mycket kännbara.

Göteborgs stadsteater meddelade på torsdagen att teatern stängs på grund av att en medarbetare testats positivt för covid-19. Vd Björn Sandmark säger i ett pressmeddelande att det är viktigt att stänga omedelbart.

– Människor går förstås i första hand. Vi har både ett arbetsgivaransvar och ett ansvar gentemot vår publik. Utöver detta är det förstås viktigt att vi alla nu följer de instruktioner som myndigheterna beslutar om och rekommenderar. Vi hoppas verkligen att vi ska komma igång igen om två veckor, säger Göteborgs stadsteaters vd Björn Sandmark.

Beslutet gäller även Backa Teater. All personal som har möjlighet att arbeta hemifrån uppmanas att göra det. Besökare som bokat biljetter till föreställningar under perioden kommer att kontaktas, enligt pressmeddelandet.

Även Göteborgsoperan ställer in all verksamhet de kommande två veckorna, uppger institutionen i ett pressmeddelande. Detta sedan man fått skärpta direktiv från ägaren, Västra Götalandsregionen.

– Saker och ting kan förändras snabbt och eftersom den här typen av offentliga tillställningar innebär ökad risk för smittspridning, har vi full förståelse för att vi behöver ta utökat ansvar i rådande läge. Nu arbetar vi hårt för att kontakta all berörd publik och hoppas på tålamod och förståelse, säger Göteborgsoperans vd Christina Björklund i ett uttalande.

Läs mer: Svenska kulturevenemang som påverkas av förbudet

Ämnen i artikeln

Musik
Scen
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt