Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/staffan-bergstrom-den-kristna-hogerns-abortfientlighet-hotar-kvinnors-halsa/

Kultur

Staffan Bergström: Den kristna högerns abortfientlighet hotar kvinnors hälsa

Demonstration för fria aborter i New York. Foto: Erik McGregor

Den kristna högern flyttar fram sina positioner i Trumps USA. Det märks tydligt i hoten mot gynekologer och kvinnor som valt att begå abort. De livsfarliga illegala aborterna sprider sig, skriver professor Staffan Bergström. 

I den kristna abortfientlighet som utbreder sig i Trumps USA är hoten mot gynekologer alltmera verklighetsfrämmande. I flera delstater stängs nu många abortkliniker och gynekologer kommer att hotas av fängelse om de – på den enskilda kvinnans uttryckliga begäran – avbryter graviditeten. De enskilda kvinnorna som är oönskat gravida måste resa till andra delstater eller utomlands. Eller utsätta sig för osäkra bakgårdsaborter av outbildade ”lekmannabortörer”. Redan nu ökar mödrars död i USA mer än i något annat höginkomstland: mellan 2000 och 2014 ökade mödradödligheten i USA med närmare 27 procent.

Som läkare sedan drygt 50 år och med gynekologisk erfarenhet från ett stort antal låginkomstländer framför allt i Afrika vet jag vad osäkra aborter innebär och att minst 40 000 kvinnor varje år dör av sådana livsfarliga ingrepp.

Ett uttryck för denna extrema syn på ”Rätt till liv” från den fundamentalistiska kristna högern kom förra året från delstaten Ohio. Där signerade guvernören Mike DeWine den 11 april 2019 den beryktade ”heartbeat bill”, det vill säga det lagförslag som gör abort olaglig så snart man på ultraljud ser fosterhjärtat slå. Detta kan ske så tidigt som i vecka 6-7 i graviditeten, det vill säga ofta innan kvinnan är medveten om att hon är gravid.

Men de livsfarliga illegala aborterna sprider sig. Under våren 2020 avgör Högsta Domstolen om Lousiana blir den första delstaten i USA som inte utför några legala aborter över huvud taget. För närvarande utförs cirka 10 000 legala aborter i denna delstat. Domstolen ska avgöra om Lousianas ”Unsafe Abortion Protection Act” är förenlig med USA:s konstitution. 

Men kvinnofientligheten stannar inte där. För ett par veckor sedan kom ytterligare ett lagförslag i Ohio från samma kristna höger. Det innebär att gynekologer vid upptäckt av så kallad ektopisk graviditet (utomkvedshavandeskap) skall göras skyldiga att skala loss utomkveds-embryot och transplantera det (!) till livmoderhålan. Om gynekologen motsätter sig detta kan han eller hon dömas till fängelse för barnamord.

I klartext anser man att ett utomkvedshavandeskap innebär att ett ”barn” har avlats och att ett avlägsnade av detta innebär att ett barns rätt till liv kränks. Frånsett att det tekniskt sett är närmast omöjligt att ”transplantera” ett utomkveds-embryo till livmoderhålan är själva operationen livsfarlig. Lagförslaget visar hur långt en kristen fundamentalism kan gå i livsfarliga ingrepp (för kvinnan) för att försvara utomkvedshavandeskapets okränkbarhet.