Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Staffan Erfors lämnar Metro

Staffan Erfors.
Staffan Erfors. Other: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Metros chefredaktör Staffan Erfors lämnar posten med omedelbar verkan, uppger mediebolaget i ett pressmeddelande.

Staffan Erfors tog över som chefredaktör på Metro i mars i år. Efter ett drygt halvår lämnar han nu posten med omedelbar verkan. 

– Staffan är en duktig journalist men har inte det digitala helhetstänket som vi måste ha. Jag anser inte att han har det som krävs för att driva och jobba vidare med de frågorna, säger Metros ägare Christen Ager-Hanssen till DN.

Har ni sparkat honom?

– Vi har inte sparkat honom. Parterna har kommit överens. Han har lust att driva eget och vi tycker det är bra idé. Det är inte värre än så. Men jag är tydlig med att han inte är den profilen som Metro ska ha framöver.

Henrik Ek tar tillsvidare över som tillförordnad chefredaktör på Metro. 

Enligt Christen Ager-Hanssen ska Metro presentera en ny publisher i början av nästa vecka.

– Det är en ny, jätteduktig kille som jag har stort förtroende för och som kommer börja ganska snabbt.

I våras, när Erfors anställdes, var ni väldigt positiva till att han var rätt person för uppdraget. Vad har förändrats?

– Man måste skilja mellan då och nu. När han anställdes ansåg vi att han var rätt som chefredaktör vid det tillfället. Sedan har vi jobbat upp den digitala planen med många nya typer av vertikaler. Det gör också att den kompetensprofil vi behöver har förändrats. 

Det tog bara ett drygt halvår för detta att förändras?

– Som sagt, Metro var inte ett digitalt mediehus när vi tog över. Det är på väg att bli det nu. Staffan är en duktig journalist och han hade kunnat fortsätta jobba som journalist hos oss. Men nu vill han driva egna projekt.

Staffan Erfors kommenterade sin avgång med att han kommer att gå vidare i karriären utanför mediebolaget. Några timmar senare kom ett pressmeddelande med uppgiften om att Metros tidigare chefredaktör blir vd och delägare för ett nytt bostadsmäklarföretag i Stockholm. 

– Redan i våras fick vi på Metro en första presentation av affärsmodellen och sedan dess har jag lärt känna upphovsmännen. Jag är i ett skede i livet där jag efter 25 år i medie­branschen ibland funderat på att göra annat. När jag nu fick möjligheten att både byta bransch och bli vd och delägare var det helt enkelt något jag inte kunde tacka nej till. Dessutom kan det mycket väl bli så att vi kommer samarbeta med Metro, säger Erfors i ett uttalande.

Staffan Erfors har tidigare bland annat jobbat på TV3 som programchef och varit chefredaktör på Kvällsposten.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.